IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Legitimerer hetsen mot muslimer

UNDER EN debatt på Smuget for noen uker siden, tok Shabana Rehman tak i Mulla Krekar og løftet han. Hun skulle teste om han var en trussel mot rikets sikkerhet, påstod hun. Mulla Krekar reagerte, som mange andre også ville ha gjort, med sinne. Man trenger neppe være fundamentalist av noe slag for å reagere som han gjorde.

linje

Publisert: 13.05.2004

Mens Shabana Rehman holdt på med sitt "mulla-løft" ble irakiske fanger mishandla og torturert av amerikanske soldater i Abu Ghraib fengselet. President Bush ble tvunget til å fordømme torturen på arabiske TV kanaler. - De ansvarlige soldatene representerer ikke Amerika, sa han.

Han har rett i det. Men soldatene representerer Bush-administrasjonen. En kvinnelig amerikansk militærpolitisoldat bekrefta dette i Washington Post. Hun fortalte at hun fikk i oppgave å bryte ned fanger slik at det ble lettere å presse dem for informasjon. Dette var på ordre fra etterretningsoffiserer, og det er en utbredt praksis som den amerikanske hæren står for også i Afghanistan.

Men hva har dette med Mulla Krekar å gjøre, tenker du kanskje. Etter 11. september 2001 har vi sett en økende hets mot muslimer. Den såkalte krigen mot terror har ført til at muslimer blir behandla som dritt over store deler av verden. Det har utvikla seg en egen rasisme mot muslimer. I en tid da vestlige soldater trakasserer irakiske fanger fordi de er arabere og muslimer og sees på som underlegne, velger altså Shabana Rehman å latterligjøre muslimer i all offentlighet i Norge.

Debatten i etterkant viser hvor reaksjonært det fungerte. Avisene har sider opp og sider ned om at "såpass burde han jo tåle!" "Dette var fryktelig morsomt og helt nødvendig", "Verden trenger mer mullaløfting," og så videre. Ja, det har til og med vært debattprogrammer på TV hvor det virker som det er helt greit å slenge ut av seg rasistisk dritt om muslimer. Muslimene skal "frigjøres" og "demokratiseres" ikke bare i Irak og Afghanistan, men også her i Norge. Det er til forveksling akkurat det samme som krigsherrene Bush og Blair sier.

Og det virker som det er greit å antaste mennesker fysisk på grunn av deres tro og kulturelle bakgrunn.

Og nå skal Mulla Krekar utvises. Han skal sendes tilbake til Irak. Der er det trygt nok for han, mener norske myndigheter. Den norske staten driver og intensiverer arbeidet med utsendelser, som det heter. Dette gjelder ikke bare Mulla Krekar, men også andre såkalte "åpenbart grunnløse" og derfor uønskede personer. Og Bondevik-regjeringa ønsker å bidra til såkalt effektivisering.

Mulla Krekar er den første i Norge som har blitt siktet etter terrorbestemmelsene.

USA har vært veldig ivrig etter å få ham utlevert fra Norge. Men til tross for overvåking og avlytting, norske myndigheter har ikke klart å få noe på ham. Likevel er han blitt til Norges egen lille "terrorist". Og hva er vel et land uten en "terrorist" i disse dager?

Jeg ønsker ikke å ta stilling til Mulla Krekars fortid i dette tilfellet. Som geriljaleder kan han ha stått for handlinger som ikke er bra. Men dette er ikke poenget her. Poenget er hvem er terroristen og hvem er fienden i vestlige medias øyne?

Irak har allerede blitt definert som en del av ondskapens akse. Muslimer og islam har blitt utpekt som Vestens fiende nummer én. Det er derfor synd at Shabana Rehman med flere mener at å løfte Mulla Krekar har noe med kvinnefrigjøring å gjøre. Ikke bare synd, men et alvorlig feilgrep er det. Hun utnytter sin makt til å legitimere hetsen mot muslimer.

Jeg frykter Shabana Rehman og hennes støttespillere mere enn Mulla Krekar.

Randi Færevik


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.