Stopp norsk støtte til okkupasjonen
LØRDAG 26. juni arrangerer "Hent soldatene hjem"-kampanjen demonstrasjon i Oslo. Det kreves slutt på okkupasjonen av Irak, og det kreves at ALLE norske soldater skal sendes hjem. Bondevik-regjeringa har som kjent bestemt at et titalls norske offiserer fortsatt skal være i Irak. Med dette har regjeringa tydelig signalisert at Norge støtter USAs okkupasjon av Irak.
Publisert: 23.06.2004
|
At Norge støtter okkupasjonen er ikke noe nytt. De 150 soldatene som var under britisk kommando sør i landet og har drevet såkalt humanitær innsats, har også fungert som politisk støtte for USAs okkupasjon. Bondevik og Petersen har riktignok forsøkt å bortforklare det med å vise til FN-resolusjon og humanitære og stabiliserende oppgaver.
Offiserene som skal være igjen i Irak har ingen praktisk betydning. Men den politiske betydningen er stor. I en situasjon der USA klart strever med å få andre land til å sende soldater, er det selvfølgelig bra for George W. Bush å kunne regne med Norge i "koalisjonen av de villige".
Det er gledelig at det nå mobiliseres for å presse den norske regjeringa til å endre standpunkt. Ikke minst er det gledelig at "Hent soldatene hjem"- kampanjen nå har større bredde bak sitt initiativ enn på lenge. Oslo Arbeiderparti har kastet seg for fullt inn i mobiliseringen og er representert i styringsgruppa til kampanjen. Dette er bra og kjempeviktig. Så vidt vi forstår er svært mange av Aps lokallag i Oslo aktivt med på mobiliseringen til demonstrasjonen. Partiets stortingsrepresentant Trond Giske er også en av dem som skal holde appell 26. juni.
Irak får sin "suverenitet" 30. juni, men i realiteten er alt som før. Okkupasjonen videreføres i form av en interim-regjering som er helt avhengig av den amerikanske militærmakta. At FN gjennom sin enstemmige resolusjon har legitimert fortsatt okkupasjon, kommer garantert Jan Petersen til å utnytte så godt han kan. Han har nok en gang fått et "FN-spor" å klynge seg til.
For de fleste andre er saken klar. Okkupasjonen bygger på løgner, og nå er det også offisielt at det ikke var noen forbindelse mellom Saddam Hussein og al-Qaida. Det har kommisjonen som har gransket forløpet til terrorangrepene i USA høsten 2001 dokumentert.
New York Times krever nå at president Bush ber det amerikanske folk om unnskyldning for å ha villedet om krigen i Irak. Folk er rasende, og med god grunn.
I denne situasjonen er det viktig å gjenta hvorfor USA egentlig er i Irak. Okkupasjonen er en del av USAs nye utenrikspolitiske doktrine, Bush-doktrinen. Denne baserer seg på forkjøpskrig. Med sin overlegne militærmakt skal USA forhindre at potensielle konkurrenter som Kina, Russland og Japan ypper seg. Krigen mot Irak er ment å være en advarsel, men må også ses i lys av USAs økende behov for olje. Kontroll over Irak med verdens nest største oljereserver gir supermakta klare fordeler i forhold til sine konkurrenter. Det er et element til i USAs strategi, nemlig eksporten av nyliberalistisk økonomisk politikk. Med fri markedsøkonomi og frie valg skal Irak og resten av Midstøsten bygges i USAs bilde. Men som vi ser, "demokratiseringen" møter motstand i Irak og over hele verden.
Å få de norske militære ut av Irak, er et viktig politisk bidrag til å svekke USA og dets muligheter til videreføring av Bush-doktrinen.
|