IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Hæren gjorde meg til en drapsmaskin

Motstanderne mot krigen i Irak blir stadig flere. Det gjelder amerikanske og britiske soldater, og det gjelder amerikanske og britiske foreldre. Vi har hentet disse historiene fra vår britiske søsteravis Socialist Worker. De handler om en amerikansk soldat og en britisk far som mistet sin sønn i Irak.

linje

Publisert: 01.04.2004

En amerikansk sersjant forklarer hvorfor han er en av det økende antall soldater som nekter å slåss i Irak.

Okkupasjonsmarerittet i Irak får amerikanske soldater til å gå imot sine egne ledere. Omtrent 600 soldater har hittil desertert. Camilio Mejia er en av de som nå nekter å slåss mer i Irak.

"Jeg sier nei til krig. Dette er en krig for olje basert på løgner. Jeg dro til Irak og ble et redskap for vold. Nå har jeg bestemt meg for å bli et redskap for fred. Irakerne vil ikke ha oss her. Vi vil ikke være her.Vi blir drept her."

"Jeg er ingen kriminell. Jeg har ikke begått noen forbrytelse. Jeg snur ikke ryggen til kameratene mine. Tvert imot, jeg gjør det for dem. Det gikk opp for meg at det å beskytte egne tropper ikke var noe som våre ledere tok på alvor. Soldaters liv er ikke mye verdt. Jeg har sett med mine egne øyne hva krig gjør med folk. Dette har forandret meg."

Forandret meg for alltid

"Jeg har vært vitne til lidelsen til et folk som har et ødelagt land. Et folk som fremdeles blir ydmyket, overvåket og lever under portforbud kontrollert av en okkupasjonsmakt. Mine opplevelser i denne krigen har forandret meg for alltid. En av våre sersjanter skjøt en liten gutt som bar et gevær. De to andre barna som gikk sammen med ham løp unna, mens den sårede gutten krabbet for livet etter. Han ble stoppet av enda ett skudd, men han levde fremdeles."

"En iraker prøvde å ta han med til et sivilt sykehus, men militærleger stoppet ham og insisterte på å ta gutten med til et militært feltsykehus. Der ble han nektet medisinsk hjelp, fordi det var en annen enhet som var bestemt å ta seg av våre sårede. En annen enhet nektet også å ta seg av gutten. Han døde. Dette er bare en av episodene som sa meg at det finnes ikke noe sånt som rettferdig krig."

Drapsmaskiner

Jeg lærte også at redselen for å dø kan få soldater til å bli drapsmaskiner. I kamp blir det nesten umulig å ta stilling til hva som skal til for å stoppe et angrep og hva som egentlig er selvforsvar."

"Da jeg dro hjem på perm i oktober fikk jeg anledning til å sortere tankene mine og lytte til samvittigheten min. Folk spurte meg om hvordan det var i krigen. Dette fikk meg til å tenke på alt det grusomme jeg hadde vært vitne til. Den gangen jeg så en ung iraker som ble dratt etter skuldrene i sitt eget blod. Den gangen jeg så en bilist bli halshugd av maskingeværilden vår. Den gangen kameraten min skjøt et barn i brystet"

"Mine følelser mot krigen gjorde det klart at jeg ikke lenger kunne være en del av den. Å handle etter mine prinsipper ble uforenlig med min rolle i militæret. Ved å legge våpenet ned, valgte jeg å revurdere meg selv som menneskelig vesen. Jeg vet at jeg har tatt den riktige avgjørelsen."

Den britiske faren

Faren til en britisk soldat som ble drept i Basra ifjor juni, ble intervjuvet av Socialist Worker på en antikrigsdemonstrasjon for noen uker siden.

"Jeg er med dere", sa Reg Key. "Min sønn ble forrådt av regjeringa. Tony Blair løy til meg, han løy til nasjonen, han løy til sønnen min. Jeg er føler meg sint og forrådt. Jeg mistet sønnen min i en krig basert på løgner. Jeg vinket farvel til sønnen min, Tom, på Birmingham stasjon. Han dro til en krig som jeg trodde var for en rettferdig sak, nemlig at dette landet var truet av Saddam Husseins masseødleggelsesvåpen. Min sønn og hans kolleger døde for en urettferdig krig. Jeg tror det er olje som ligger til grunn.

Men jeg støttet krigen. Jeg trodde mannen måtte bli bragt til taushet. Jeg ble lurt. Hvis sønnen din drar i krigen, må du støtte han. Tom hadde ikke noe valg.

Tony Blair har forandret retorikken nå. De snakker om humanitære grunner til å gå til krig. Men hvis det var tilfelle, hva så med Idi Amin, Pol Pot eller Mugabe? Hvorfor ikke kvitte seg med dem?

Fordi det ikke var noen olje der. Jeg går i antikrigs-marsjene nå. Jeg har planer for mine egne protester i framtida. Det er ingen vei tilbake. Min sønn er død. Jeg må komme til bunns og finne sannheten."


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.