IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Lønnsfest for sjefene også i 2003

De aller rikeste karrer til seg aller mest

2003 VAR et svært godt år for topplederne i næringslivet. Ifølge statistikk fra Statistisk Sentralbyrå hadde lederne i aksjeselskaper med mer enn 250 ansatte, cirka 500 personer, en gjennomsnittslønn på 1 252 000 kroner i 2003. Det tilsvarer en lønnsvekst fra 2002 til 2003 på 8,1 prosent. Vanlige folk oppnådde rundt 4 prosent.

linje

Publisert: 01.04.2004

Men det er store forskjeller innenfor lederskiktet i næringslivet, og de høyest betalte hadde en gjennomsnittslønn på hele 2 383 000 kroner. Det tilsvarer en økning på 226 000 eller 10,5 prosent.

Sjefenes lønnsfest fant sted samtidig med økningen i arbeidsløsheten. Nok en påminnelse om at sjefene tenker mest på seg selv og sine profitter også når vanlige folk mister jobben. Det er et konsekvens av den sosiale verden de lever i, beskyttet fra vanlige arbeidere.

Utbetaling av dagpenger økte fra litt over 8,1 milliarder kroner i 2002 til nesten 11 milliarder i 2003, eller med 34,8 prosent. Antallet personer som fikk utbetalt dagpenger økte fra 194 500 i 2002 til 223 000 i 2003.

For et år siden inngikk de store arbeidsgiverorganisasjonene en avtale med fagbevegelsen og regjeringen om at lønnsveksten skal ned på nivået i landene næringslivet konkurrerer med. I konkurranseevnens navn skulle arbeiderklassen betale for kapitalistenes profittbegjær og horrible lønnsøkninger.

Selvforståelse

De superrike kapitalistene mener de "fortjener" lønnsøkninger på 8-10 prosent. En toppleder med inntekt på 2 383 000 kroner tjener 8 ganger så mye som en arbeider med inntekt på 300 000 kroner. Er vedkommende 8 ganger så dyktig? Selvfølgelig ikke.

Deres noe spesielle selvforståelse ble illustrert av NHO-direkrør Finn Bergesen i en TV-debatt i forbindelse med pensjonskommisjonens innstilling. Bergesen har en pensjonsavtale som sikrer ham 1,2 millioner kroner årlig fra fylte 62 år, men hans egen pensjonsavtale hadde ingenting med pensjonskommisjonens forslag å gjøre - slike ting måtte holdes utenfor. Det er den samme selvforståelsen som preger kapitalistenes syn på sine egne superinntekter.

Sannheten er at Bergesens og andre næringslivslederes rikdom er stjålet fra de som skaper verdiene, arbeiderklassen. Uten arbeiderne hadde ikke kapitalistene fått sine profitter. Det er derfor de ikke liker streiker, og det er derfor de vil ha minst mulig inn i

tariffavtaler. For eksempel pensjonsrettigheter.

80 000 i streik fra 1. april?

Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) har startet meklingen i årets tarrifoppgjør. TBL vil ikke ha tjenestepensjon inn i tariffavtalen og sier nei til lavtlønnstillegg. Økonomisk koster pensjon TBL lite, 5000 kroner per ansatt i året.

Fellesforbundets krav er høyst berettiget, men det krever kamp å få det innfridd.

Kanskje vil regjeringa bidra med et eller annet, men det beste resultatet oppnår både Fellesforbundet og kollegene i andre forbund dersom fagbevegelsen viser styrke ved streik.

Mest skattelette til de rike

VANLIGE FOLK får 200 millioner kroner i skattelette mens skatten til rikingene reduseres med 8,5 milliarder i lavere toppskatt i forslaget til ny skattereform.

Dette er noe av innholdet i regjeringas nye skatteforslag. Det foreslås skattelettelser i størrelsesorden 12 milliarder kroner. Som vanlig er det de rike som får mest. Foruten lavere toppskatt, er det reduksjon i formueskatten som virkelig vil tjene de rike. Målet er å fjerne formueskatten helt, men i denne omgang vil den altså bare bli foreslått redusert.

- Skattereformen vil gi mer armod og mer privat rikdom. De felles velferdsordningene svekkes, ved at tilbudet blir dårligere samtidig som det kreves inn mer egenandeler og brukerbetaling, sier nestleder i Fagforbundet, Tove Stangnes, til Dagsavisen


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.