IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Fortsatt ingen fred i Kosovo

KAMPENE MELLOM serbere og kosovoalbanere i Mitrovica 17. mars viser at spenningen mellom folkegruppene lever i beste velgående fem år etter den Nato-ledede krigen mot Serbia. I forbindelse med urolighetene drepte norske KFOR-soldater en kosovoalbaner.

linje

Publisert: 01.04.2004

Opptøyene har ført til at minst tre personer er drept og 250 såret i Mitrovica som ligger nord for hovedstaden Pristina.

I dag er det en internasjonal styrke på 18 000 soldater i Kosovo. Norge har hatt fredsbevarende styrker der siden 1999. FN-styrkenes formål er å bidra til stabilitet og fred mellom de to folkegruppene etter den USA/Nato-ledede bombekrigen mot Serbia i 1999.

Krigen som startet i mars 1999, hadde Norges fulle støtte. Den ble betegnet som en humanitær krig. I Norge markerte kun tre av 165 stortingsrepresentanter seg mot denne krigen. Til og med i SV var det flertall i stortingsgruppa for krigen. Statsminister Bondevik ville ikke innrømme at det faktisk var en krig før etter 15. februar i fjor.

Clinton, Blair og Bondevik hevdet de gikk til krig for å beskytte det albanske flertallet i den serbiske provinsen Kosovo mot etnisk rensing fra Serbias president Milosevic. Men det var først da bombene falt over Serbia den etniske rensingen virkelig tok seg opp. Nato-bombingen ble det påskuddet Milosevic trengte for å drive hundretusener av albanere ut av Kosovo.

Nato-protektorat

Etter fredsslutningen ble Kosovo et Nato-protektorat styrt av en representant for FN. Triumferende albanske nasjonalister fortsatte å drive ut så mange serbere de klarte. Det er nå kanskje 100 000 serbere igjen i Kosovo og rundt 1,8 millioner albanere. Sammenstøtene i mars var de foreløpig siste i denne prosessen.

Den nye serbiske statsministeren, Vojslav Kostunica, foreslår at serbiske områder i Kosovo blir gitt autonomi, kanskje som et første skritt mot deling av provinsen som fremdeles offisielt tilhører Serbia.

Serbiske enklaver i det sentrale Kosovo har særlig blitt utsatt for vold den siste tida, tilsynelatende i et forebyggende slag for påskynde oppdelinga av provinsen i albanernes favør.

Denne "humanitære" intervensjonen klarte altså å erstatte serbernes etniske rensing av albanere med albanernes etniske rensing av serbere.

Ikke særlig god reklame for imperialismens "humanitære" intervensjoner.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.