IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Jernmuren

linje

Publisert: 01.04.2004

SIONISMEN HAR sine røtter i jødeforfølgelsene i Europa på slutten av 1800-tallet. Svaret på anti-semittismen ble å oppredde en egen stat for bare jøder.

Ordet sionisme ble "funnet opp" i 1885 av den jødiske forfatteren Nathan Birnbaum. Sion er et av de bibelske navn for Jerusalem.

Den moderne sionismens far var Theodor Herzl. I boka Jødestaten fra 1896 legger han fram sitt syn. Både Palestina og "ledige" områder i Argentina ble foreslått som jødenes nasjonale hjem. Herzl sammenkalte den første sionistkongressen i 1897 i Basel.

Sionistene søkte allianser med stormaktene fra første stund. På slutten av 1800-tallet lå Palestina under det ottomanske imperiet, og etter 1. verdenskrig ble det britisk mandatområde. Sjefsarkitekten for alliansen mellom sionistene og britene var Chaim Weizmann. Resultatet var Balfour-deklarasjonen fra 1917.

Men i 1922 la Winston Churchill gjennom sitt White paper begrensninger på den britiske støtten til sionistene. Blant annet ville britene ha økonomiske kriterier for jødisk immigrasjon til Palestina.

Ze'ev Jabotinsky var Weizmanns store rival innad i den sionistiske leiren og stifter av den revisjonistiske sionismen. Han gikk sterkt imot bevegelsens aksept av White paper og dannet et nytt sionistisk parti.

Jabotinsky er forbildet til den israelske høyresida, og hans begrep Jernmuren bringer fram klare assosiasjoner. Om løsningen når det gjelder palestinerne, skriver han blant annet følgende i artikkelen On the iron wall: "Bosetting kan således utvikle seg under beskyttelse av en kraft som ikke er avhengig av den lokale befolkningen, bak en jernmur som de vil være uten kraft til å rive ned".

On the iron wall ble en bibel for den israelske høyresida, men begrepet er sannsynligvis misforstått av hans etterfølgere, mener den israelske forskeren Avi Shlaim. Jernmuren skulle være et middel til bryte ned palestinsk motstand, ikke et mål i seg selv. Når palestinerne var knekt, kunne man starte forhandlinger.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.