IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kommentar til EOS-rapporten av 13.03.2014

Hvilken definisjon av politisk overvåking har EOS?

EOS-utvalget på Stortinget har undersøkt påstander om politisk overvåkning rettet mot Internasjonale Sosialister (IS) og andre aktivister, etter at Christian Høibø i februar 2013 stod frem som mangeårig informant og infiltratør for PST på NRK Brennpunktprogrammet Infiltratøren.

linje

Publisert: 13.03.2014

IS klaget inn saken til EOS-utvalget. Torsdag den 13.03 kom en rapport med følgende hovedkonklusjoner:

- Utvalgets undersøkelse har ikke vist at PST har overvåket personer kun på bakgrunn av deres politiske overbevisning eller tilknytning til politiske organisasjoner.

- Utvalget har anmodet PST om å innlemme ytterligere retningslinjer for tjenestens bruk av kilder som innhentingsmetode i sitt interne regelverk.

EOS

Utvalget anerkjenner altså at PST kan ha brukt tvilsomme metoder, men lar PST gå videre med en anmodning om å gjennomgå sine retningslinjer. Dette er en lunken kritikk, for å si det mildt. Enda mer oppsiktsvekkende er det at utvalget ikke kan konkludere med at PST har «overvåket personer på bakgrunn av deres politiske overbevisning eller tilknytning til politiske organisasjoner». Slik vi ser det er det nettopp politisk overvåkning rapporten beskriver. EOS slår fast at Høibø har drevet politisk overvåkning i samarbeid med PST. De oppgir også at PST har måttet "slette opplysninger fra sine registre". Rapporten gir imidlertid ikke ett eneste ekesmpel på at PST har hatt en gyldig grunn for overvåkning av venstresida. Dermed legger de skylda for overvåkninga på de som har blitt overvåket. Slike ubegrunnede anklager kan føre til at mange vil vegre seg for å delta i demokratisk politisk aktivitet.

Vår konklusjon er at EOS legitimerer angrep på grunnleggende, demokratiske rettigheter. Når EOS kun snakker med Høibø og PST, kan vi kanskje ikke fovente noe annet.

PST

I følge rapporten har PST rettet forebyggende tiltak mot Internasjonale Sosialister mellom 2004 og 2006. Denne ble begrunnet med mistanke om bånd til FARC-geriljaen i Colombia, uten at det ble funnet noe bånd til FARC. Det skulle vært en enkel oppgave for PST å finne ut at Internasjonale Sosialister er åpne om våre internasjonale bånd til andre organisasjoner, og at vår tradisjon for revolusjonær sosialisme er markant annerledes enn FARC.

Rapporten slår også fast at:

• PST har nedtegnet 11 arbeidsregistreringer på IS fra 2006 fram til 2010.

• Politiet har tatt beslag i ”en del lister over IS medlemmer” etter ransaking hos Høibø.

• PST har bedt Høibø levere opplysninger om "flere aktivistiske miljøer."

• PST innhentet informasjon gjennom Høibø om mulige demonstrasjoner.

• PST har skaffet informasjon gjennom Høibø om internasjonale aksjoner.

• PST har dirigert Høibø inn mot miljøer og personer: "Kildefører forklarte kilden at det er et nytt miljø å se nærmere på".

Dette er ikke slik et demokratisk samfunn bør fungere. Mennesker som er med i lovlige organisasjoner eller deltar på demonstrasjoner bør ikke bli overvåket og mistenkeliggjort. Internasjonale Sosialister ber PST dementer de ubegrunnede påstandene de framsatte om oss i Brennpunkt-dokumentaren Infiltratøren. Vi ber også PST offentliggjøre hvilke endringer de vil innføre som følge av kritikken fra EOS.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.