IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Folkefest mot rasisme - stopp NDL 15 desember

På vårparten 2012 dukka begrepet Folkefest Mot Rasisme opp. Flere arrangementer har blitt gjennomført og målet er at Folkefest Mot Rasisme (FMR) skal leve videre og spre seg. FMR har ikke noen ledelse og alt jeg skriver står for min egen regning. Men det virker som at folk, i Oslo iallefall, er rimelig samkjørte om konseptet.

linje

Publisert: 07.11.2012

Folkefest Mot Rasisme kan veldig fort bli en solskinnshistorie hvis den får lov å utvilke seg. På mange måter begynte det med Århus for Mangfoldighed, der forskjellige miljøer tok kontakt med hverandre og fikk satt opp en buss fra Oslo. Flere fagforeninger tilslutta seg og bevilga en del penger til bussturen. Det ble rimelig klart at forskjellige miljøer kunne jobbe sammen mot rasisme og at det var mulig å bygge videre på dette samholdet.

Så kom turen til Stavanger. SIAN/NDL skulle ha en kjempestor markering i Stavanger der de gikk høyt på banen og varsla om at det kom til å komme 3-400 bare fra Norge, pluss diverse busser fra utlandet. I Stavanger gikk alle ungdomspartiene sammen (unntatt KrFU og FpU) og mobiliserte til motmarkering. Siden man jo ikke hadde noe fast samarbeid så var det en del famling om hva arrangementet skulle hete. Det var i forbindelse med mobilisering fra Oslo at begrepet Folkefest Mot Rasisme først dukka opp, og snart ble det stående som tittel på arrangementet. Rundt 1000 mennesker møttes i Stavanger til en fredelig markering. Det ble satt opp busser fra Oslo og Bergen. SIAN/ NDL hadde snekra ei scene som var så stor at de 20-25 tilhørerne fint hadde fått plass på scena. Ydmykelsen var til å ta og føle på. Mange av oss regna det som usannsynlig at klovnene kom til å prøve seg igjen med det første. Men smitta av suksessen fra Stavanger hadde vi likevel lyst til å gjøre noe.

Hva med å feire oss selv? Vi trenger ikke bare å løpe etter når rasistene skal ha et arrangement. Vi kan sette dagsorden selv og lage en folkefest i Oslo. Det tok ikke lang tid før trønderne ringte. De ville ha en folkefest samme dag som oss i Trondheim. I Oslo var en 17-18 organisasjoner, fagforeninger, partier og religiøse grupper arrangører av Folkefest Mot Rasisme lørdag 15. september. Også i Trondheim var det stor bredde. Det er verdt å merke seg at LO Oslo tilslutta seg arrangementet i Oslo og LO Trondheim tilslutta seg arrangementet i Trondheim. Opp mot 500 deltaker var innom i løpet av det fem timer lange arrangementet i Oslo. Vi har en utfordring i å mobilisere flere folk til neste folkefest.

Hva vil vi framover?

Det er jo et ønske om at FMR skal fungere som en løs sammenslutning, der organisasjoner, partier etc. tilslutter seg hvert arrangement. Videre må det ha lokal forankring. Det vil si at forskjellige byer og tettsteder kan ta stafett-pinnen, og kanskje er det en sak som er viktig i lokalmiljøet eller kanskje vil man bare feire antirasismen. Det viktigste er å holde fast på at man skal være inkluderende i det antirasistiske arbeidet, der også enkeltpersoner som ikke tilhører noe bestemt miljø blir tatt godt imot.

Det sier seg selv at det blir noen utgifter når noe skal arrangeres. I Oslo har økonomien gått gjennom Antirasistisk Senter, og vi har et ønske om å bygge opp en økonomi som gjør at vi har noen kroner å starte med når vi drar i gang nye arrangementer. Derfor er det ingen grunn til å vente til et bestemt arrangement med å søke fagforeninger, partier etc. om penger. Men det er jo selvsagt lettere å få bevilgning når man har noe konkret å vise til.

I Oslo har vi blitt kjent med antirasister både fra Østfold og Vestfold, samt begynt å jobbe på tvers av miljøer. I tillegg har en del personer som ikke tilhører noe bestemt miljø gjort en innsats for å få FMR til å rulle videre økonomisk. Det viser seg også at folk slenger på noen kroner i bøtta bare de blir spurt.

Som alle skjønner er ikke framtida til Folkefest Mot Rasisme "hogd i stein", og dette er altså mitt private innspill. Det viktige må være at gode antirasistiske krefter samles og at man ikke må finne opp kruttet hver gang. Hver gang rasistene prøver seg, skal vi vise at gata er vår og når de ikke tør å prøve seg... Ja, da har vi iallefall god grunn til å feire oss sjøl!

Støtt Folkefest Mot Rasisme! Kontonummer 5017.05.08790, Antirasistisk Senter (merk innbetalingen Folkefest Mot Rasisme)

Demonstrasjon mot NDL og SIAN lørdag 15. desember. Oppmøte på Jernbanetorget kl 13:00. Mer info på facebook, se ”Folkefest mot rasisme!”.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.