IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Nazistene i Europa vokser

Ytre høyre i Europa vokser. Både høyrepopulistiske partier som FrP og fascistiske partier som det ungarske pariet Jobbik står sterkere enn på lenge. I en fersk meningsmåling får Front Nationals Marine Le Pen flere stemmer enn president Sarkozy.

linje

Publisert: 15.04.2011

Først publisert i tidsskriftet Internasjonal Sosialisme 30.3.2011

Bildet er likevel ikke entydig. I Storbritannia gjorde British National Party (BNP) i fjor et langt dårligere valg enn forventet, og fikk ikke inn en eneste representant noe sted i landet. Samtidig gikk Frihetspartiet i Østerrike kraftig tilbake i forhold til parlamentsvalget to år tidligere.

Når ytre høyre går på en smell, er det gjerne som følge av to viktige faktorer: antifascistisk organisering og et høyere nivå på klassekampen.

Kamp nytter

I Storbritannia førte Unite Against Fascism (UAF) en knallhard kampanje mot BNP i parlamentsvalget. Det ga uttelling. UAF-organisator Weyman Bennett oppsummerte seieren slik: “BNP ble beseiret gjennom masseaktivitet mot nazisme. Vi bygde en koalisjon mot BNP av svarte, hvite og asiatiske folk, fagforeningsfolk, LGTB-aktivister og medlemmer av ulike trossamfunn. Vi oppsøkte systematisk hvert eneste distrikt, alle store arbeidsplasser og bystyrelokaler, og avslørte BNP som nazister.” (uaf.org.uk)

Ofte opplever sosialdemokratiske partier fremgang i forbindelse med økonomiske kriser, da velgerne stemmer for statlig regulering og motkonjunkturpolitikk. Denne gangen ser det ut til at hovedtendensen er at velgerne gir skylda for krisa til sosialdemokratene, og heller går til høyre. Sosialdemokratene har tapt valgene i viktige land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Dette har sammenheng med at de har skuffet velgerne med sitt knefall for markedsliberalismen, velgerne ser hvem som betaler for krisa.

Der det er mest kamp nedenfra mot den økonomiske krisa, i form av generalstreiker og demonstrasjoner, ser vi at fremgangen for høyresida stagnerer. Da kampen mot pensjonsreformen i Frankrike stod på for fullt i fjor, ble Front National midlertidig spilt ut på sidelinjen. Den radikale venstresida er ennå ikke sterk nok til å fremstå som et alternativ for de mange som vender sosialdemokratene ryggen, men fanger opp noe av misnøyen. Die Linke i Tyskland fikk 11,9 % oppslutning i valget i 2009. Det nye antikapitalistiske partiet NPA i Frankrike fikk 4,9 % oppslutning i valget til Europaparlamentet i 2009.

Islamofobi

I tillegg til å få drahjelp fra krisa, har ytre høyre fått vind i seilene ved å adoptere islamofobien som sin politiske spydspiss. Det er ikke lenger jøder, men muslimer, som er det viktigste hat-objektet for ytre høyre, i alle fall i Vest-Europa (searchlightmagazine.com). BNP var blant de første på den ytre høyresiden som kastet seg på den islamkritiske bølgen. I 2004 holdt BNP-leder Nick Griffin en tale der han kalte islam for en ond tro, og anklaget muslimer for å ville ta over land etter land i verden. Senere sammenlignet han islam med kreft, og påstod at islam tillater voldtekt av alle kvinner som ikke er muslimer. Dersom ytre høyre hadde sagt det samme om jøder som de sier om muslimer, ville de blitt regnet som ekstremister. I dag er muslimhets dessverre så utbredt at snakk om muslimers «underlegne kultur» nærmest fremstår som stuereint.

BNP-medlemmer har vært med på å bygge opp English Defence League (EDL), som er en gateorientert og sterkt islamkritisk nazistorganisasjon. “EDL protester har blitt besøkt av medlemmer og tidligere medlemmer av BNP, Nasjonal Front, Volunteer Force, British People’s Party, Blood and Honour og Combat 18, melder det antifascistiske magasinet Searchlight. Etter BNPs nederlag i forbindelse med parlamentsvalget i Storbritannia har flere og flere BNP-medlemmer, også organisatorer, møtt opp på EDL sine arrangementer, i følge Searchlight. EDL har 83 000 tilhengere på facebook, og har samlet opp til 3000 personer i demonstrasjoner.

EDL forsøker for tiden å etablere underavdelinger i en rekke land, blant annet i Norge. Norsk Defence League (NDL) sitt første forsøk strandet, da de avlyste en planlagt demonstrasjon i Oslo i februar i år. Begrunnelsen de la ut på hjemmesida si var at de ikke kunne garantere for sikkerheten til NDL-tilhengerne på grunn av motdemonstrasjonen. Dette viser hvor viktig det var at vi var på gata for å stoppe dem. NDL har imidlertid søkt om tillatelse til en ny demonstrasjon 9. april på Kontraskjæret i Oslo.

Nazister i dress og slips

Ytre høyre i Vest-Europa har stort sett lært at de blir isolert dersom de blir oppfattet som nazister. I Nederland endte Geert Wilders og hans parti PVV på tredjeplass i parlamentsvalget i juni i fjor, et valgresultat som var langt bedre enn forventet. Geert Wilders har gjort et poeng ut av å fremstå som en liberaler og en tilhenger av homofili og likestilling. Den samme Geert Wilders regisserte den omstridte filmen «Fitna», som fremstiller muslimer som terrorister. Den samme Geert Wilders risikerer ett år i fengsel for å kalle islam en fascistisk religion og for å sammenligne Koranen med «Mein Kampf». Rettsaken mot Wilders skulle vært avgjort i oktober i fjor, men ble utsatt. Eksempelet Nederland er en viktig prøve på hvorvidt nazister i dress og slips får slippe unna med rasistisk hets eller ikke.

I Sverige overrasket Sverigedemokratarna (SD) i fjor med et valgresultat på 5,7 %, og fikk inn 20 representanter i parlamentet, like mange som Vänsterpartiet. Også i Sverige, som i Nederland, diskuteres det om det er riktig å kalle partiet for nazistisk eller ikke. Aktivistene Amanda Dübeck og Alex Tarkan Sen fra IS i Gøteborg er ikke i tvil: “SD er fortsatt samme parti i dag som på 1990-tallet, da de arrangerte uniformerte nazistmarsjer og det var vanlig å gå med naziuniform på partimøter. De som tilhører kjernen i partiet har alle vært med siden dette foregikk åpenlyst.” (Internasjonal sosialisme nr 4 2010).

I det norske stortingsvalget i 2009 fikk Frp 22,9 %. Det gjør Norge til landet med det største høyrepopulisiske partiet i Europa. FrP har i tråd med tendensen i resten av Europa trappet opp retorikken mot muslimer og ikke-vestlig innvandring. Det er på tide at vi trapper opp kampen mot FrPs rasisme. Er det egentlig særlig forskjell på FrP og partier som Front National og Gert Wilders PVV? Når det gjelder mer rendyrkede ytre høyrepartier, hadde ikke de særlig å komme med i stortingsvalget. Norgespartiotene stilte liste i Vestfolk og fikk 183 stemmer, mens Vigrid stilte liste i Buskerud og fikk 179 stemmer. Til tross for det beskjedne resultatet er det likevel et varsko at nazister føler seg selvsikre nok til å stille til valg i Norge. Forsøket på å etablere en ny nazistorganisasjon i Norge må tas på alvor, og NDL må stoppes.

Forskjell mellom øst og vest?

Den ungarske tenketanken Political Capital mener det er en forskjell på ytre høyre i Øst-Europa og Vest-Europa. - Fascistisk er kanskje å ta hardt i, men det østeuropeiske ytre høyre har en langt mer radikal dagsorden, som ikke kan sammenliknes med Østerrike, Nederland og Storbritannia. i Vest-Europa er høyrefløypartiene generelt bare fokusert på motstanden mot innvandring. Her i Øst-Europa er det en helt ekstrem kritikk av og kamp mot det etablerte demokratiske systemet og dets institusjoner, sier Peter Kreko, forskningsdirektør i Political Capital (Klassekampen 14.4.10). Ifølge Political Capitals anslag er mellom 20 og 30 prosent av befolkningen i Ungarn, Tyrkia, Ukraina og Bulgaria åpne for høyreekstreme ideer.

Det kan se ut som ytre høyre i Øst-Europa fortsatt scorer på en mer «gammeldags» høyreekstrem politikk enn ytre høyre i Vest-Europa. Et eksempel er partiet Jobbik i Ungarn. Jobbik, som fikk hver sjette stemme ved parlamentsvalget i Ungarn i fjor og som har tette bånd til regjeringen, står bak organiserte drap på romfolk. Partiet ble starta i 2003 på en nasjonalistisk og høyreekstrem anti-rom plattform. De bygde opp en egen paramilitær avdeling, som marsjerte gjennom romfolks nabolag ikledd fascistiske uniformer. Ifølge European Roma Rights Centre (ERRC), ble ni personer av romslekt, inkludert to mindreårige, drept i perioden januar 2008 – juli 2010. En rekke personer ble såret av blant annet Molotov-cocktails og håndgranater, og i minst tolv tilfeller ble skudd avfyrt. Den militære fløyen av Jobbik er nå forbudt.

Den russiske nazistorganisasjonen Slavisk Union sin norske avdeling fikk nylig utkastelsesordre fra sine lokaler på Holbergs Plass i Oslo. Slavisk Union er Russlands største ytre høyre gruppering. De passer også inn i beskrivelsen til den ungarske tenketanken Political Capital, om en råere nazisme i øst. Slavisk Union fornekter Holocaust og logoen deres er basert på et svastika. De står bak omfattende vold mot etniske minoriteter i Russland, og ifølge sikkerhetsmyndigheter har de også journalister og politiske motstandere på sine drapslister.

Det er nok likevel ikke verdt å overdrive forskjellen mellom nazister i øst og vest. I partier som BNP og det italienske Movimento Sociale Italiano (MSI) er nazihilsener og rasistisk vold en del av pakka, om enn mer skjult enn i Ungaske Jobbik og Bulgarske Ataka. Da nestleder Simon Darby fra BNP var i Milano på en samling for høyreekstreme i mai 2009, ble han hilst velkommen med nazihilsener (Dagbladet 8.6.09). I høst angrep ti EDL-tilhengere et Socialist Workers Party møte i Newcastle. En parlamentkandidat fra BNP ble i sommer i hemmelighet filmet i slåsskamp med asiatisk ungdom, et opptak som ble vist på BBC. Kandidaten var ute og drev valgkamp med flere partikamerater, og ropte til asiatisk ungdom at de «alle var tyver». Da en av ungdommene spyttet på han, fløy han rett på vedkommende, og forsøkte å slå han ned. Heldigvis hadde den unge mannen gode venner som hjalp til å legge BNP-kandidaten i bakken, og showet endte med at nazistene trakk seg tilbake med halen mellom beina.

Ytre høyre i Vesten er dessuten farlige, uansett om de driver med åpenlys vold eller ikke. Det er skremmende å se at etablerte partier forsøker å kopiere politikken deres i håp om å kapre stemmer. I Frankrike har Sarkozy lagt seg tett opp til Front National både når det gjelder hets mot muslimer og romfolk. Etter aksjonen mot Romfolket i Frankrike i 2010, der 300 sigøynerleire ble rasert og over 8000 Roma-folk ble deportert, hadde Marine Le Pen følgende kommentar: “Det hjelper ikke å utvise noen tusen av romfolket. [...] Alle som ikke har lovlig opphold, enten det er amerikanere, afrikanere, guatemalanere eller rumenere skal sendes hjem til sine respektive hjemland. Det krever loven og selvråderetten.” (Dagens Næringsliv 25.10.10).

Hvem som er farligst av nazister i dress og slips og nazister i uniform er ikke lett å si. Det som er sikkert er at vi må bekjempe begge typene.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.