IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Mental tortur

IS har tidligere skrevet om ”ventemottak” som er oppretta i Lier og Fagerli utenfor Oslo. De som får avslag på asyl, blir behandla som kriminelle. Målet er å få deportert disse til diktaturer og krigssoner som Afghanistan, Irak, Somalia, Kongo, Sudan og Iran. I mars var det fire år siden ventemottaket i Lier ble oppretta. Flere har bodd der alle disse fire åra.

linje

Publisert: 06.05.2010

Hensikten med ”ventemottakene” skulle være å innlosjere mennesker som i følge myndighetene, er her uten lovlig opphold. Dette i påvente av utsendelse. Fremdeles sitter flere å venter på utsendelse. Er dette et verdig liv? Kommer de samme til å vente enda nye fire år?

Dette er et sted hvor mennesker blir utsatt for mental tortur:

- De får ikke lov å arbeide

- De får 100 kroner pr uke, noe som ikke en gang holder til bussen til byn

- Noen har ikke vært ute av mottaket på et halvt år.

- Fire voksne mennesker deler et rom på tretti kvadrat

- Folk lever i konstant engstelse og frykt som fører til mentale lidelser og depresjoner, men folk kan se langt etter legehjelp.

Formelt er ”ventemottakene” et frivillig bosted. Selv om beboerne er strengt bevoktet innenfor høye gjerder, overvåket av kameraer.

På Hvalstad asylmottak sitter 23 ungdommer mellom 15 og 18 år. De venter på svar på asylsøknadene sine. Noen har venta i 6 måneder, noen et år. De kan ikke ta seg jobb. De har ikke lovfesta rett til videregående skole. FNs barnekomitè sier at alle som venter på asyl skal ha rett til utdanning. Disse ungdommene får ikke det.

Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, sier i en kronikk i KK 16. mars at Norge har fått en papirløs underklasse. Dette er utenlandske statsborgere som har levd i Norge i opptil 16 år uten grunnleggende rettigheter. Regjeringen mener at alle papirløse skal ut av landet. Det kan tydligvis ikke tas noen andre menneskelige hensyn.

Statistisk Sentralbyrå anslår at antall papirløse er ca. 18 000. Andre mener at tallet er lavere. Mange av de papirløse er de såkalte ureturnerbare asylsøkerne. De har fått avslag på asyl, men kan ikke sendes tilbake.

Det er vanlig i andre europeiske land med forskjellige amnesti-ordninger. I Sverige fikk nylig 17 000 asylsøkere med avslag opphold. Noen av disse hadde levd lenge ”under jorda”. I Finland får papirløse opphold to år etter endelig avslag.

Den rødgrønne regjeringen sa i 2008 at praksis i asylpolitikken skal samsvare med andre land vi kan sammenligne oss med. Tydligvis gjelder ikke dette når andre land har mer positive ordninger å vise til. Sosialisters krav må være : Åpne grenser!


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.