IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Imperialisme og kapitalisme forsterker katastrofen på Haiti

Et enormt jordskjelv rystet Haiti denne måneden. Hovedstaden Port-au-Prince ble lagt i ruiner. I følge Haitis Røde Kors har, i skrivende stund, nærmere 1000 000 mennesker mista livet og minst 300 000 mennesker har blitt hjemløse.
linje

Publisert: 31.01.2010

Mange flere vil dø på grunn av mangel på reint vann, mat, medisiner og smittsomme sjukdommer. Folk over hele verden føler med Haitis innbyggere og ønsker å hjelpe. Men hjelpen kom seint i gang. Et jordskjelv er en naturkatastrofe, men graden av skadeomfang kommer an på organisering. Folk på Haiti dør fordi systemet vi lever i ikke prioriterer fattige folk.

Verdens stormakter er ikke seine med å sende tusenvis av tropper og droppe bomber hvis det er snakk om krig. Er det snakk om å redde banker, kan de gjøre det med et tastetrykk. Men å sette i gang hjelpearbeidet på Haiti har tatt lang tid.

Forholdene på Haiti nå blir beskrievet som en katastrofe. Fordi USA er det mektigste landet i verden og ligger så nære Haiti, er det mange som mener at de bør lede redningsaksjonen. Men i stedet for å fokusere på å hjelpe folk, har USA sendt tropper. Og i stedet for å sørge for at folk får vann og mat, er FN og politiet på Haiti mer opptatt av å opprettholde ”lov og orden”. De foretrekker å se folk sulte, framfor å la folk ta mat som likevel ligger og blir ødelagt. Akkurat som etter orkanen Katarina i New Orleans i 2005 viser jordskjelvet på Haiti hvor råttent systemet er.

Samtidig som folk på Haiti lider, er det noen som lever i luksus i Den dominikanske republikk som ligger på samme øya. Der har milliardærer sitt ferieparadis. Når fattigfolk lider er alltid snakk om ”mangel på ressurser”. Noe det aldri er snakk om når det gjelder våpen, militære og krig mot ”terror”.

På grunn av ekstrem fattigdom før jordskjelvet har ødeleggelsene blitt så enorme. Over halvparten av befolkninga levde for mindre enn 1 dollar om dagen.

Haiti har også lidd på grunn av to århundrer med imperialisme. I det 18.århundre transporterte blant annet Spania og Frankrike nærmere 7000 000 slaver til Haiti. Slavene ble behandlet ekstremt brutalt. Noe som førte til et slaveopprør i 1791. Slaveopprøret førte til nederlag for slaveeierne og tre europeiske hærer. I 1804 fikk Haiti, som første latinamerikanske land, frihet og uavhengighet. Selv om landet hadde kvittet seg med slavesystemet, ble Haiti tvunget til å betale Frankrike en kompensasjon (på noe som tilsvarer 25 billioner dollar i dag). Den gjelda ble de ikke ferdig med før i 1947.

Militærregimer og korrupsjon

USA invaderte landet i 1915 og ble der i 20 år. Siden har det vært flere militærregimer og korrupte ledere på Haiti. Også støttet av USA.

Papa Doc kom til makta i 1957. Han var de fattiges håp. Men brukte makta si til å svike folket. Han bygget opp et brutalt politi. De rike ble rikere og de fattige fattigere. Haiti ble raskt det fattigste landet på den vestlige halvkule. Da Papa Doc døde i 1971, overtok sønnen Jean Claude Duvalier (Baby Doc). I 1986 var det opprør i Haiti, og Baby Doc måtte flykte. Men vestlig innblanding fortsatte. Jean-Bertrand Aristide ble valgt til president. Han lovte landreformer, bedre boliger til folk og høyere lønninger. Han ble fjernet i et kupp støttet av USA.

President Bill Clinton hjalp Aristide til makta igjen, men bare under forutsetning av at han innførte en markedsliberalistisk politikk. Men Aristide ble raskt avsatt igjen, da han ikke fulgte planen raskt nok for USA, som innsatte markedsliberalisten Gerard Latorture fra Florida som statsminister. Siden da har USA og FN-tropper vært på Haiti.

Vi sier:

- Mat, husly og annen hjelp må raskt fram til Haiti!

- Ikke bruk hjelp som påskudd til å la USA få okkupere!

- Stopp den markedsliberalistiske politikken som går utover Haitis fattige!

- Utenlandske styrker ut av Haiti!

- Slett all gjeld!

- La den demokratisk valgte president Aristide vende tilbake til Haiti!

- Åpne grenser for flyktninger fra Haiti!


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.