IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Leder

Obamas ”krig mot terror” fortsetter

President Obama har trappet opp krigen i Afghanistan. At han fikk Nobels fredspris er absurd og viser Norges behov for å legitimere sin deltakelse i ”krigen mot terror” og sin fortsatte USA-lojalitet. I jule- og nyttårshelga kom Jemen i medias søkelys.

linje

Publisert: 05.02.2010

Nigerianeren som forsøkte å sprenge et fly på vei fra Amsterdam til Chicago 1. juledag skal ha uttalt til FBI at han hadde blitt trent opp i Jemen. En jemenittisk gruppe som kaller seg Al Qaidas arabiske gren, hevder å ha utstyrt ham med sprengstoff. Dermed fikk USA det påskuddet det trengte til å fortsette en krig som inntil nå har foregått ”i det stille” og til å trappe opp støtten til regimet i Jemen. Nå har også USA fått en "unnskyldning" får å sende tropper til Haiti.

Ingen ble drept på flyet til Chicago. USAs bomber har derimot drept tusener av uskyldige mennesker. Bare i Pakistan har, i følge offisielle tall, mer enn 70 angrep fra USAs droner drept minst 665 mennesker siden august 2008. Når det gjelder Jemen, har USA i flere år samarbeidet tett med myndighetene i jakten på Al Qaida. I følge en rapport fra ABC News avfyrte USA krysser-raketter mot to påståtte Al Qaida-baser den 17. desember. I dette samordnede angrepet med jemenittiske bombefly skal 35 ”militante” ha blitt drept, men talspersoner for opposisjonen i Jemen sier at mellom 60 og 120 personer ble drept, mange av dem var sivile. De benekter at basene var Al Qaida-baser. Verken USA eller den jemenittiske regjeringa har benektet hendelsene.

Jemen blir av flere medier og politikere nå framstilt som det nye terror-reiret. Den amerikanske politikeren Joe Lieberman sier til den danske avisa Politiken at Jemen kan bli den nye ”terrorarena”. Den samme Lieberman har uttalt til Fox News at USA må gjennomføre umiddelbare forkjøpsangrep i Jemen for å nøytralisere terrortrusselen.

Men Al Qaida er ganske svake i Jemen. Mange har blitt drept, og mange har overgitt seg.

Som president Bush, bruker president Obama Al Qaida som påskudd til å styrke USAs strategiske grep. Saleh-regimets overdrivelser om faren fra Al Qaida og USAs opptrapping må ses i lys av dette. Men hvis Saleh-regimet fortsetter med blåse opp faren fra Al Qaida og USA fortsetter sin bombing, kan terrornettverket vokse.

Men det er også klart at Obama nå trenger en ytre fiende. Han har problemer på hjemmebane og behov for å opptre som en handlekraftig president. Sånn sett var det mislykte terrorangrepet 1. juledag en velkommen gave. Han trenger å legitimere ”krigen mot terror” med andre eksempler enn Afghanistan.

Jemen får nå merkelappen ”failed state”. Terrorister får fotfeste i slike ”svake” statsdannelser opplyser Torbjørn Jagland i Dagsavisen. Derfor må USA og Nato være i Afghanistan og bidra til bygging av en sterk stat. Sannheten er at terroristgrupper også har oppstått i stater som Tyskland, Spania, Nord-Irland og Italia.

Er så USA i ferd med å åpne en ny front i sin globale ”krig mot terror”? Til det må vi si tre ting. USA støtter allerede Saleh-regimet. Det andre er at denne hjelpen øker. Under påskudd av å bekjempe Al Qaida har USA i flere år væpnet og trent opp de jemenittiske sikkerhetsstyrkene. USAs militærhjelp til Jemen økte fra 4,6 millioner dollar i 2006 til 70 millioner dollar i 2009. I følge et nylig budsjettdokument fra Kongressen planlegger USA å doble USAs militære hjelp til Jemens sikkerhetsstyrker. Det tredje er at Obama og sjefen for USAs militære sentralkommando, David Petraeus, 9. januar uttalte at det ikke ville bli sendt bakkestyrker er til Jemen.

Jemen er revet i stykker av imperialismen. Saleh-regimet kjemper mot et væpnet opprør i nord og en separatistbevegelse i sør. Opprøret i nord ledes av en bevegelse gruppert rundt Houthi-klanen fra shia-minoriteten Zaydi. Naboen i nord, Saudi-Arabia med sin sunni-majoritet, har interesse av å stoppe dette opprøret og hjelper Saleh-regimet med å knuse det. Saudi-Arabia mottok da også litt over 49 millioner dollar i 2008. Nesten to ganger dette beløpet er øremerket for 2010. Dette kommer i tillegg til millioner av dollar i våpenavtaler som USA gjennomfører med landet hvert år.

Men den største trusselen mot Saleh-regimet kommer fra separatistbevegelsen i sør. Demonstrasjonene har nådd sine titusenvis av deltakere, og kravene har endret seg fra ”Slutt på korrupsjon” og ”Større andel av oljeinntektene” til løsrivelse. I 2007 spredte protester fra militære offiserer seg til advokater, akademikere, studenter, journalister, sjeiker og vanlige folk på landsbygda. Bevegelsen i sør truer både USAs og Salehs interesser. Alle viktige olje og gasskilder, som står for mesteparten regjeringens inntekter, befinner seg i det som tidligere het Sør-Jemen.

Obama fikk fredsprisen og sender millioner av dollar for å støtte en tyrann i ett av verdens fattigste og mest ustabile land, nemlig Jemen. Obama snakket pent om nye og vennligere forbindelser mellom USA og Midtøsten i Kairo. Etterpå har han godtatt bygging av nye israelske bosettinger på Vestbredden. Egypt bygger underjordisk mur på grensa til Gaza for å hindre smugling av varer til den palestinske befolkningen. Palestinerne skal stenges inne. Obama gjør ingenting. Dette er Obamas ”fred”. Vi kaller det imperialisme, og den må bekjempes også i 2010.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.