IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Tid for kamp mot rasisme

Kampen mot rasisme står overfor en massiv styrkeprøve. FrPs kampanje mot ”snikislamisering” og ”radikal islam” er rasistisk og avskyelig. Enda verre blir det når ledelsen i Arbeiderpartiet slår ring rundt Martin Kolberg etter utspillet om at Ap skal gå i front for å bekjempe radikal islam og føre en strengere innvandringspolitikk.

linje

Publisert: 21.04.2009

Kampen mot rasisme står overfor en massiv styrkeprøve. FrPs kampanje mot ”snikislamisering” og ”radikal islam” er rasistisk og avskyelig. Enda verre blir det når ledelsen i Arbeiderpartiet slår ring rundt Martin Kolberg etter utspillet om at Ap skal gå i front for å bekjempe radikal islam og føre en strengere innvandringspolitikk.

Muslimhetsen er den sterkeste rasistiske strømningen i verden i dag. Den pakkes inn i fraser om likestilling og religionskritikk. Raseteorier er byttet ut med kulturteorier, og såkalt muslimsk kultur fremstilles som primitiv og undertrykkende. I realiteten handler det om nøyaktig det samme som rasisme alltid har handlet om: Å legitimere imperialistiske kriger, avlede oppmerksomheten fra reelle samfunnsproblemer og splitte kreftene som kan utfordre urettferdigheten.

Det er ikke tilfeldig at det er muslimene som blir hetset, demonisert og diskriminert akkurat nå. Det skjer samtidig som Vesten/USA og Israel okkuperer land der islam er den største religionen. Det skjer samtidig som verdens største oljereserver ligger i Midt-Østen.

FrP har alltid lett etter ”den gode fiende”, og har gjennom årenes løp gått til angrep på grupper som nordlendinger, kosovoalbanere, somaliere, alenemødre og muslimer. FrP kan ikke vinne valget på diskusjoner om verken finanskrise, krig eller klima. Derfor trenger de å konstruere andre problemer, så de får debatten over på sin banehalvdel.

Med Arbeiderpartiet burde det være noe annet. De kommer tross alt fra en tradisjon som bygger på klassekamp og internasjonal solidaritet. Muslimhetsen har trengt gjennom barrierer mellom høyre- og venstresida som tidligere var langt mer solide. Det burde vært en ren refleks fra hele venstresida å stille seg på side med de diskriminerte, mot makten. I stedet flyttes stadig grensene for hva som aksepteres av rasistiske utspill.

Mange mener at det er FrP som tjener på diskusjoner om innvandring og at venstresida ”ikke kan ta FrP på rasisme.” Dette er tull. Årsaken til at FrP vokser på diskusjoner om innvandring er at de ikke møtes med sterk nok motstand fra venstresida. Når regjeringa fører en strengere innvandringspolitikk enn høyreregjeringa gjorde, legger de til rette for et fokus på innvandrere som et problem. Når regjeringa nektet politi-hijab tok de ikke stemmer fra FrP, de ga stemmer til FrP. Venstresida må alltid føre en offensiv kamp mot rasisme. Vi må peke på at kamp mot rasisme er en forutsetning for en effektiv kamp mot finanskrise, krig og klimakrise, mens en kamp mot såkalt radikal islam er å fjerne fokuset fra disse problemene. Muslimhetsen går ikke bare ut over muslimer, den går ut over alle, fordi den splitter oss og svekker arbeiderklassens evne til å slåss for rettferdighet.

Deler av kvinnebevegelsen og venstresida ser ut til å tro at muslimske kvinner er så undertykte at de ikke er i stand til å føre en kamp for egne rettigheter. Samtidig eksisterer det en forestilling om at muslimske kvinners kamp representerer en trussel mot kampen for kvinnefrigjøring. I stedet for å ønske kvinner med hijab velkommen i 8.marstoget ble de muslimske kvinnene møtt av hijab-brenning, noe som for øvrig ikke var godkjent av arrangørorganisasjonene. Dette er å krenke de samme kvinnene som man påstår at man vil frigjøre. Heldigvis ble hijab-brenningen møtt med sterke reaksjoner. Rundt 200 ble stående igjen på Youngstorget og slagordet ”Rett til arbeid, med og uten hijab”, runget fra både torget og fra toget. Retten til arbeid, utdanning og bolig er helt grunnleggende for kvinners frigjøring, og religionskritikk eller kamp for likestilling må aldri brukes som argumenter for å nekte muslimske kvinner disse rettighetene.

Muslimhetsen fører med seg rasistisk vold og trakassering av muslimer spesielt og minoriteter generelt. Islamsk Råd får daglig henvendelser fra muslimer som er redde. Rasistisk vold vil øke dersom muslimhetsen får fortsette å bre om seg.

Rødts initiativ til en felles offensiv mot muslimhets kan være startskuddet vi trenger for å gjenreise den antirasistiske bevegelsen i Norge. På oppstartsmøtet i mars ble det satt ned en koordineringsgruppe med representanter fra blant annet Rødt, SU, Somalisk Studentforening, Antirasistisk senter, Det Islamske Forbundet, Arbeiderpartiet, Norsk Folkehjelp, Grønland menighet og Norsk innvandrerforum.

Det har vært nok dialog på majoritetens premisser. Nå er det tid for kamp mot rasisme.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.