IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Biografien om Ellisif Wessel:

En svært grundig, engasjerende og viktig bok

wessel.jpg

pilEllisif Wessel

Som finnmarking har jeg mange ganger hørt navnet Ellisif Wessel, uten helt å vite noe annet enn at hun vist nok var en meget spesiell og sterk dame som på en eller annen måte var knyttet til fagforeningen Nordens klippe i Kirkenes.

linje

Publisert: 18.03.2008

Arbeider! i hvilket land
du så end er
- ute eller
hjemme, - husk: du er
i fiendens land!
Op til kamp!

(Ellisif Wessel, Kirkenes 1908)

Jeg kan huske navnet bli nevnt av min far, en gang på 70 tallet, da jeg stolt ringte hjem og fortalte at nå hadde jeg blitt kvinneaktivist og skulle være med på ”aksjon porno” i Bergen.

Navnet Ellisif Wessel gav meg altså en fornemmelse av at dette var noe viktig, noe jeg burde vist noe om, noe min far forsøkte å fortelle meg. Siden har jeg forstått at jeg i min uvitenhet er i godt selskap. For Ellisif Wessel har aldri fått den plass hun fortjener i Historien.

Det er altså med stor nyfikenhet jeg starter å lese Cecilie Engers bok, ”Himmelstormeren”.

Og la meg bare si det med en gang, Enger har maktet den vanskelige sjangeren, biografiroman, mesterlig. Hun fanger meg og tar meg med inn i et kvinneliv, og et liv med politisk oppvåkning som viser meg med sin klare nøkterne fortellerstil, bilder som fester seg og gjør inntrykk. Boka er engasjerende, spennende og tankevekkende.

Overklassekvinnen Elisiff Müller fra Dovre, gifter seg med sin fetter Andreas Wessel og drar sammen med han fra Kristiania til Kirkenes i Øst Finnmark, hvor han er nytilsatt lege.

Enger beskriver de elendige forholdene i Kirkenes og omegn på en mesterlig måte, uten å bruke for mange store ord, klarer hun å gi meg et sterkt bilde av de forhold som møter dem. Når Enger beskriver kulde og mørke, ja så kjenner jeg et gufs fra ishavet.

Ellisif leter etter sin rolle som legefrue og finner sakte men sikkert fram til sitt eget liv, hun er med Andreas på hans sykebesøk til sultende skoltesamer og fiskebønder, hun fotograferer først, men blir etter hvert mer bevist i sin visshet om at det behøves kamp for å endre forholdene.

Andreas Wessel engasjerer seg i politikken og blir ordfører på en uavhengig liste, han engasjerer seg i, og dokumenterer, de forholdene folk lever under og han fører en kamp mot fattigdom, sult og dårlig helse.

Ellisif innser og tar etter hvert langt mer radikale virkemidler i bruk, enn det hennes mann gjør.

Russiske revolusjonære

Ellisif henter inspirasjon fra russiske revolusjonære og når man finner malm i Syd Varanger og stedet blir preget av industri og tilflyttende arbeidsfolk, ja så organiserer hun arbeiderlag, streiker, demonstrasjoner og hun setter virkelig sinnene i kok og det bryter ut opprør når hun broderer en 1. mai fane med følgende påskrift: ”Ned med tronen, alteret, pengeveldet”.

Ellisiv ble drivkraften som gav håp og mot til å kreve respekt og anstendige forhold, for de mange arbeiderne som kom til Kirkenes for å jobbe på A/S Syd Varanger

Forunderlig er det dog at vi kjenner så lite til henne i dag, hun hadde i tillegg til sin enorme innsats for de lokale arbeiderne, samene, fiskerne også kontakt med og korresponderte med, ikke bare datidens viktige mennesker, men mennesker som i ettertid står markant fram i historien. Her nevner Cecilie Enger både Trotskij, Falkberget og Lenin (Som nevner Ellisif i sin dagbok.) Man kan undre seg over at en slik kvinne ikke nevnes med et ord i ulike historie bøker på skolen, for eksempel.

Kanskje blir det en forandring på dette nå, for Cecilie Enger har skrevet en viktig bok som bør sette spor.

Enger er tro mot historiske fakta, hun synes å ha gjort et stort arbeid med å finne fram til brev, artikler og sågar intervjuer med mennesker som kjente Ellisif Wessel, samtidig forteller Enger en historie om Ellisif Wessels mange følelsesmessige vansker, og her kunne en mindre etterrettelig forteller ha gått seg bort i antagelser og fiksjon, men det gjør ikke Cecilie Enger.

På en nøktern måte makter hun å gi et bilde av en kvinne som også slites av følelsesmessige personlige konflikter, hun mister flere barn, hun sliter med forholdet til familien, da særlig hennes mor som fortsatte å ha et avvisende og lunkent forhold til sin datter hele livet, etter at hun giftet seg med Andreas mot sin mors vilje. Enger gir et troverdig bilde av Elllisif som menneske, som gryende revolusjonær og glødende aktivist.

Samtidig synes jeg Cecilie Enger på en balansert måte beskriver menneskene som omgav Ellisif. De menneskene hun møtte, både lokalt, og på sine reiser sørover. Som familien Penta, som er en del av hennes liv gjennom hele fortellingen. Sønnen i huset, Johan Penta, som kommer til å spille en viktig rolle i Ellisif Wessels liv.

Hennes møter med funksjonær Behrens på A/S Syd Varanger, som hun frimodig taler midt i mot. Hun taler arbeidernes sak og håner hans forsøk på å redusere henne til en litt uvitende og forledet doktorfrue.

Himmelstormeren som biografiroman er et stykke viktig norsk arbeiderhistorie og ikke minst kvinnehistorie, som samtidig gir leseren et realistisk gløtt inn i livet til enkeltmenneskene som deltok i historiske hendelser.

Skulle jeg ønske meg noe, måtte det være at Cecilie Enger hadde tatt med noen av fotografiene som Ellisif Wessel tok gjennom sitt lange liv og virke i Finnmark.

”Nei, himmelen stormes må i dag” skrev Ellisif Wessel i begynnelsen av 1900, og det gjorde hun da også, hun stormet fram i sin tro på at en bedre verden er mulig, og hennes stemme kan høres tydelig og klar, gjennom Cecilie Engers bok. Et viktig stykke arbeid, som jeg håper vil endre på det faktum at så mange ikke vet hvem Ellisif Wessel var.

En del av Ellisif Wessels artikler kan leses online på Marxists Internet Archive.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.