IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Teater:

Hvem var Eugene Ejike Obiora?

“Alt kan skje når to menn forsøker å skape orden i kaos” er overskriften i programmet til teaterstykket om Obiora. Manusforfatteren kaller stykket et ”dokudrama”, med flere spørsmål enn svar.

linje

Publisert: 18.03.2008

Jeg ble også sittende igjen med flere spørsmål enn svar etter å ha sett stykket.

Skildringen av Obiora og en ansatt på NAV- kontoret var overbevisende. Obiora og alle de andre brukerne ble til ”en sak”, stablet bort i et arkiv. Men hvor ble det av det kritiske blikket på politiet? Hvor ble det av rasismen?

Første delen av stykket gikk med til å overbevise publikum om at Obiora var et ordentlig menneske, et ordentlig menneske i borgerlig forstand. Han hadde prøvd å starte eget firma, giftet seg med en lege osv. Men han havnet likevel på NAV-kontoret. Han ble en ”sak” blant mange andre. Etter en krangel med saksbehandler ble politiet tilkalt. Men det burde ha blitt vist enda tydeligere at det her ikke dreide seg om en konflikt mellom to likeverdige parter. Hvis man ikke kjente historien og dens tragiske utgang kunne det være vanskelig å forstå at det dreide seg om politivold og rasisme.

Politisjef Arne Johannesen var invitert på premieren. Han takket nei til invitasjonen med den begrunnelsen at han var redd den ikke ville bli ”objektiv”. Dessverre hadde han lite å være redd for. Som en kamerat av meg sa etter stykket: - De fikk det til å se ut som om dette kunne skjedd hvem som helst.

Noe som jo ikke er tilfelle. Obiora ble drept av politiet fordi han var svart. Jeg er sikker på at han også ville ha vært enig i det, om han kunne ha uttalt seg. Men det kan han dessverre ikke.

Men det er bra at det lages denne type politisk teater. Derfor bør alle se teaterstykket om Obiora og være med å bidra til å holde debatten varm.

Ingeborg Eliasen: Manus; Cliff A. Moustache: Idè og regi


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.