IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Leder:

Slåss mot de imperialistiske krigene!

the_mother_of_all_wars_by_latuff.jpg

pilThe Mother Of All Wars by Latuff

Den siste tiden har vært preget av krig. I Afghanistan og Irak sprer Norge og "våre" allierte død, ødeleggelse og kaos, mens i Palestina er det Vestens forlengede arm i Midtøsten, Israel, som utfører grusomhetene. Dette er ikke kriger for demokrati eller menneskerettigheter. Som alle kriger handler også disse om makt og kontroll. USA, med resten av Vesten motvillig på slep, kriger for kontroll med oljeressurser og strategisk viktige områder, men først og fremst for å demonstrere hvem som styrer verden.

linje

Publisert: 18.03.2008

For å si det med de ledende høyresideideologene i USA, så er landet i krig for "A New American Century".

Det finnes et navn på systemet som fører til denne typen kriger; imperialisme.

Ifølge Lenin er imperialismen et stadium av kapitalismen; Når de kapitalistiske firmaene blir så store at konkurransen foregår i verdensmålestokk, og statsapparatene deltar i konkurransen på vegne av sine kapitalister.

I et sånt system er krig logisk. Konkurransen foregår med alle midler, også militære. Krigene er med andre ord en annen side av det samme systemet som bruker nyliberalistisk ideologi til å skaffe økonomisk og politisk kontroll over både rike og (med mer katastrofalt resultat) fattige land.

Det mest åpenbare eksempelet på en imperialistisk krig idag er Irak. Landet har noen av verdens største oljereserver, som USA nå har fått direkte kontroll over. I tillegg er det helt tydelig hvordan først amerikanske og deretter selskaper fra andre krigførende land, får lukrative kontrakter både i oljeindustrien og ellers.

Afghanistan har ikke olje. Men landet ligger strategisk til, både for å bygge oljerørledninger og militært sett mellom russisk innflytelsessfære og viktige regionale, asiatiske stormakter (Iran, Pakistan, India).

Israel, på den annen side, er Vestens (idag særlig USAs) brohode i Midtøsten, eller som Israels ledende avis Haaretz engang skrev: Israel er Vestens vaktbikkje. En gigantisk militærbase som kan brukes til å holde de arabiske regimene i sjakk.

Og alle tre eksempler viser tydelig både overfor de andre vestlige landene og USAs andre mulige rivaler, som Kina, India og Russland, hvem som bestemmer i verden.

De siste var ihvertfall meningen. Men heldigvis går ikke USA og Vestens kriger særlig bra.

USA holder på å tape både i Afghanistan og aller viktigst, Irak. Det er noe av bakgrunnen for Barack Obamas popularitet i presidentvalgkampen. Men Obama er ingen antiimperialist. Selvom han framstiller seg som en fredskanditat, er hans egentlige mål å opprettholde og styrke USAs makt med litt andre midler.

USA taper krigene av tre hovedgrunner som forsterker hverandre. Viktigst er selvfølgelig motstanden i Afghanistan og Irak. I tillegg kommer en økende motstand blant USAs egne soldater og den verdensomspennende antikrigsbevegelsen.

For oss som bor i et av de krigførende landene, fins det ingen viktigere politisk oppgave enn kampen mot krigen.

I dette arbeidet er det avgjørende at det ikke oppstår unødige splittelser. Vi må fortsette å mobilisere en bredest mulig front, der den naturlige parola er å trekke alle norske soldater ut av Afghanistan.

Samtidig må sosialister peke på de underliggende grunnene til krigene, som denne lederen gjør et forsøk på. Skal vi noengang oppnå en fredelig verden, må vi ikke bare vinne kampen mot dagens kriger, men også kampen mot dagens kapitalistiske og imperialistiske system.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.