IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Organisér mot rasisme!

Nazistisk terror mot anti-rasister fikk det best mulige svaret da over 12.000 marsjerte bak sosialistiske faner i København, lørdag 21. mars. Den største demonstrasjon i byen på lang tid var til minne om ISeren Henrik Christensen, som ble myrdet i et bombeangrep, og mot rasisme og nazistisk vold.

linje

Publisert: 01.04.1992

Det overasker ikke at politiet ikke har funnet de ansvarlige for mordet. Det er mulig de vil framstille en gjerningsmann som de kaller for et "forvirra individ." I så fall må vi slå fast hvorfor slike individer finnes.

Uansett hva pressa og politiet måtte finne på skal ansvaret for Henriks død plasseres der det hører hjemme; på det ytterste høyrefløyen.

Dagbladet har spekulert om at norske nazister kunne stå bak angrepet. Vi har ofte sett hvordan pressa har framheva svenske forbindelser når nazistene har aksjonert i Norge. Dette bidrar kun til å ufarliggjøre nazistene.

Nasjonaliteten til de som står bak attentatet er likegyldig. Kampen er like viktig i hele Skandinavia og attentatet er et brutalt angrep på alle anti-rasister.

Et blikk på dagens Europa viser at nazismen ikke var et historisk uhell som ble borte for godt i 1945. De fleste land i Europa er vitne til voksende nazistiske bevegelser og til volden som alltid er en konsekvens av slike organisasjoners framgang.

Nazismen på tredve-tallet ble frambragt av et system i krise, som søkte desperate løsninger. Da tyske og italienske kapitalister ikke lenger kunne sikre sine proffiter gjennom samarbeid og lureri, vendte de seg mot rå terror. Det kunne de gjøre fordi fascistene hadde klart å bygge opp massebevegelser som var i stand til å smadre arbeidernes organisasjoner.

De er langt fra sterke nok til noe sånt i dag, selv i Frankrike der det faktisk finnes en nazistisk massebevegelse. Men det er de samme økonomiske og politiske årsaker som igjen har gjort nazistene til en reell trussel, en trussel som vi må ta på alvor.

Både Norge og Sverige har sett økende virksomhet fra nazi-terrorister de siste åra.

Alle fargede, anti-rasister, folk på venstresida, fagorganiserte og en rekke andre kan være potensielle mål for nazi-terror. Også Arbeiderpartiet - hvis ledelse sjøl har ansvaret for elendigheten som er rasismens grobunn - kan bli ramma.

De som er opptatt av å sikre nazistenes ytringsfrihet bør huske at en sterk nazi-bevegelse betyr langt mindre frihet for alle andre.

Massemobiliseringen i København viste at nazistenes terror ikke vil oppnå sitt mål. Tvert imot har attentatet gjort det lettere å isolere ytre høyre og den harde kjernen av nazi-bøller fra deres sympatisører. Folk som deler en del synspunkter, men som ikke vil gå like langt.

Om noen skulle være i tvil om behovet for å stoppe nazistene i Norge er det bare å se på deres aktivitet i dag. To dager etter attentatet i København forsøkte norske nazister å trenge seg inn på et møte i Gjøvik der en overlevende fra KZ-leirene skulle holde foredrag. De ble bortvist, men lokalene måtte seinere evakueres da arrangørene fikk en bombetrussel.

Demo´en i København viste hva slags potensiale anti-rasisme har. At Oslo Samorg kan vedta "Kamp mot all rasisme-Stopp nazistene" som en av hovedparolene til 1.mai viser at det samme potensiale finnes i Norge. Det vil være en tapt anledning som kan koste dyrt i framtida om anti-rasismen ikke organiseres i den situasjon vi er oppe i.

Det er alltid lettere å mobilisere når det finnes et klart fokus. Men anti-rasister kan ikke vente på at initiativer fra høyresida skal bestemme aktiviteten. Det anti-rasistiske arbeidet i Bergen har vært lamma fordi man har forholdt seg utelukkende til hva Myrdal og kompani planlegger.

Det er helt uholdbart og man risikerer at en stor innsatsvilje kan koke bort. Vi trenger anti-rasistisk aktivitet nå, uavhengig av hva nazistene og høyresida foretar seg.

AMOR arrangerer en bred anti-rasistisk manifestasjon etter 1.mai-toget i Oslo. Det er viktig at anti-rasister mobilisere til den og lignende markeringer andre steder. Allmenn anti-rasistisk aktivitet er en viktig forutsetning for å kunne bygge aktivitet mot nazistene.

Forslag til støtte til AMOR

Rasisme har vokst voldsomt men ikke uten motstand. Ved å mobilisere flest mulig i en felles kamp kan rasismen og nazistiske grupperinger slås tilbake.

En slagkraftig anti-rasistisk bevegelse må nødvendigvis ta opp de sosiale problemene som skaper rasismen. Diskusjoner i skoler og fagforeninger er livsviktig for en slik bevegelse.

Et titalls fagforeninger og klubber har bevilget penger og støtte til AMOR. Bygningsarbeidere i Oslo vedtok nylig å bevilge kr.500. Tidligere har Vinmonopolarbeiderne bevilga kr.1 000.

Det er viktig at anti-rasister reiser diskusjonen og legger inn forslag til støtte til AMOR og argumentere for tilslutning til konkrete markeringer i klubber, foreninger, elevråd osv.

Følgende kan tilpasses som begrunnelse for slike forslag:

Det siste året har vi sett økende rasisme i hele Europa. Rasistiske og nazistiske organisasjoner har forsøkt å etablere seg flere steder i Norge. De fleste rasistiske markeringer har blitt møtt av mot-demonstrasjoner, som den på Youngstorvet i november.

Det er viktig at motstanden mot rasistisk organisering fortsetter og fagbevegelsen har en viktig rolle å spille i denne kampen. Foreningen markerer sin avsky mot alle former for rasisme og støtter den anti-rasistiske bevegelsen.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.