IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Frankrike:

Anti-fascister mobiliserer

Nazi-lederen Le Pen skrøyt av at han ville få 20% av stemmene i de franske lokalvalgene. Enkelte meningsmålinger ga han rett i det. Le Pens Fascistiske Front National fikk 13.9%. Det var alt for mange stemmer, og betyr at fascistene kan bygge opp en solid maktbase i en rekke kommune- og fylkesstyrer. Mye tyder imidlertid på at Le Pens fremgangsbølge er blitt betydelig svekket i løpet av den siste måneden, og at det skyldes at Le Pen for første gang er blitt møtt med aktive mot-demonstrasjoner.

linje

Publisert: 01.04.1992

Til tross for en åpenbar fascistisk kjerne har FN fått bygge seg opp som et "respektabelt" parti. Dvs, Le Pen har klart å gjøre det respektabelt å trakkasere innvandrere.

Store demonstrasjoner

Venstresida i Frankrike har langt på vei oversett Le Pen. Men i de siste månedene har det for første gang oppstått en mot-bevegelse som er villig til å konfrontere nazistene direkte.

Ungdommer har gjort det klart at de ikke er villige til å gjøre de samme feilene som ble gjort på 30-tallet. Mange steder har det vært store demonstrasjoner mot nazistene: I Nice demonstrerte 5000, i Brest 6000, i Nancy 8000.

Uten de aktive mot-demonstrasjonene ville trolig Le Pen gått ytterligere fram i lokalvalgene. Mange franskmenn har fullstendig mistet troen på de etablerte politiske partiene. Det kom blant annet til uttrykk ved at to grønne partier gikk fram mye mer enn Le Pen.

Men som i Norge er det fremdeles mange på venstresida i Frankrike som er mot å ta opp en aktiv kamp mot fascistene.

Etter hvert som bevegelsen mot Le Pen har vokst har Sosialistpartiet fått kalde føtter, og i likhet med norske likesinnede har "ytringsfrihet" for rasister og fascister blitt en hovedsak også for lederne i Sosialistpartiet.

Selv om mange kommunister har vært med i mot-demonstrasjonene, er hovedprioriteten for Kommunistpartiet å bygge tverrpolitiske allianser med grupper en ikke kan stole på i kampen mot Le Pen.

Til tross for Le Pens framgang, og til tross for de etablerte venstrepartienes håpløse politikk, viser begivenhetene i det siste at det går an å slå den fascistiske faren tilbake, selv i det landet i Europa der den er størst i dag.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.