IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

12.000 bak sosialistiske faner:

Vårt svar på nazi-terror

Mandag 16. mars fikk vi en tragisk bekreftelse av hvordan nazister og ytre-høyre-grupperinger kan ty til terror og vold. Henrik Christensen, fra IS sin danske søsterorganisasjon, ble myrdet da en brevbombe eksploderte på IS-kontoret i København. IS har plassert seg i sentrum for den anti-rasistiske aktiviteten, blant annet var de en drivkraft i kampanjen som sikret 200 palestinere asyl i landet nylig. Nazistene prøver å skremme folk vekk fra aktivitet. Men en kjempe-demonstrasjon i København på lørdagen etter angrepet viste at nazi-terror ikke vil oppnå sitt mål.

linje

Publisert: 01.04.1992

Over sytti røde faner fra en rekke organisasjoner og fagforeninger dannet flaggborgen rundt det utbombede kontoret mens Adam Johansen fra dansk IS holdt minnetale, og de frammøtte, som ikke alle fikk plass i gata, gjennomførte et minutts stillhet. Etterpå gikk demonstrasjonstoget til Blågards plass like ved kirken som hadde vært sentrum for palestinernes kamp.

På hovedveien, Nørrebrogade var det tjukt av folk. Fra bakerst i toget kunne man så vidt skimte de røde fanene foran. Tellere kom fram til at toget var 1,2 km langt. I følge offisielle tal fra politiet deltok 12000 i Københavns største demonstrasjon siden påskestreikene i 1985.

På Blågards Plass ble det lest opp hilsninger fra en rekke organisasjoner, bl.a. det greske LO sendte sin solidaritet. Vanligvis etter to timer på en demo begynner folk å gå lei, de mister interressen og følger ikke med det som blir sagt. Slik var det ikke i København. Til tross for regnvær hørte folk på talerne med en intensivitet man sjelden ser.

Mot rasisme

En av de mest bevegende stunder var da Henriks far talte om sin sønn og hans anti-rasistiske engasjement. Ole M. Jensen fra dansk IS forklarte at angrepet var retta mot alle anti-rasister og understreket viktigheten av å fortsette store mobiliseringer mot rasisme.

Chanie Rosenberg fra det britiske SWP fortalte om Anti-Nazi League og viktigheten av å isolere nazistene. Ada Jynge holdt appell på vegne av norsk IS og fikk storm-applaus da hun fortalte om den anti-rasistiske demo´en på Youngstorvet ifjor.

Blant en rekke talere fra venstresida og fagbevegelsen var formannen for Krigsveteranenes Forening. Han sa at de som hevder at man trenger en dialog med nazister og rasister tar feil. Man hadde en dialog på tredve-tallet som endte med 60 millioner døde. Demokratiske rettigheter og ytringsfrihet bør ikke gjelde for nazister.

For sosialisme

Demonstrasjonen handlet ikke kun om attentatet og anti-rasisme. Det ble understreket gang på gang at Henrik var sosialist, og at han dermed hadde visjoner om, og kjempet for et bedre samfunn. De siste åra har sosialisme blitt referert til kun i sammenheng med sammenbruddet av Øst-Europa og stalinistisk undertrykking.

Omkring denne saken i Danmark har sosialismen blitt referert til i dens rette betydning: En kamp mot alle former for undertrykking og utbytting og for et samfunn basert på folks behov og ikke proffitjag.

Ole sa i sin tale at nazistene ikke skulle få lov til å sitte hjemme og le av det som var skjedd. Det har de overhode ingen grunn til å gjøre etter den fantastiske responsen i København. Heller tvert imot. Både anti-rasisme og sosialisme er blitt mer akseptert og den viktige oppgaven det er å isolere nazistene kan bare bli lettere.

Det ble samla inn hele 34 000 kr. på demonstrasjonen, som skulle gå til IS og anti-rasistisk arbeid! IS i Danmark fikk fem nye medlemmer i løpet av en uke etter bombinga.

Anti-rasister har vist at de ikke lar seg skremme. Nazi-terror som har den ønskede effekten vil sikkert avle mer av det samme.

Å vise at dette groteske angrepet mobiliserer enda flere i kampen mot rasisme er det beste forsvaret mot vold fra ytrehøyre.

Kampen mot nazistene blir ofte framstilt som en kamp mellom venstre- og høyreekstremister. Den københavnske arbeiderklassen har sørget for at det inntrykket skal folk ikke få denne gang.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.