IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

En viktig seier:

Demonstrasjonen mot Myrdal på Youngstorget i 1991

Demonstrasjonen mot Myrdal på Youngstorget 1991. Mellom 10 og 15 tusen møtte fram for å protestere mot Myrdals møte. Den massive mobiliseringen stoppet forsøket hans på å "innta hovedstaden". Myrdal framstår igjen som en isolert tosk for alle andre enn en "hard kjerne" av organiserte rasister. De har mistet den selvtilliten de fikk da de jagde antirasistene i Brumunddal. Det er usannsynlig at de vil gjøre åpne framstøt mot Oslo på en stund.

linje

Publisert: 01.12.1991

Viktigheten av denne seieren kan nesten ikke understrekes nok. Dette betyr ikke at den organiserte rasismen er slått en gang for alle. I den videre kampen mot rasismen er det viktig å forstå hvordan seieren på Youngstorget var mulig og hva slags demonstrasjon det var.

Tyskland

Demonstrasjonene i Brumunddal hadde vist den tette kontakten mellom rasistene og rene fascistiske organisasjoner for all verden. Sammen med bilder fra Tyskland og Frankrike fikk dette alvoret til å gå opp for veldig mange.

Folk som tidligere har sagt at det gjelder å tie dem ihjel skjønte at det ville være feil.

At det ble tatt et initiativ og mobilisert til en motdemonstrasjon ble et signal som utløste en massebevegelse.

Alle kjendisene som i de siste dagene før demonstrasjonen oppfordret til å møte opp og snu ryggen til Myrdal, kastet seg på denne bølgen. Medieoppstyret og angrepet på antirasister helga før bidro til å forsterke mobiliseringen.

Boikott?

Folk som Solheim og Gerhardsen skjønte ikke hva som skjedde. Derfor gikk de ut og anbefalte folk å sitte hjemme og overlate "arbeiderbevegelsens høyborg" til ytre høyre. Ledelsen i Oslo Samorg ville rykke inn helsides annonser med oppfordring til folk om å holde seg borte.

Bare det at Aksjon mot organisert rasisme (AMOR) allerede hadde fått respons på sin appell til fagforeninger forhindra at Samorg-ledelsen viste hvor i utakt med medlemmene de var. Andre var raskere ute med å oppfange hva som var på gang. Uka før demonstrasjonen gikk lederen for anti-rasistisk senter, Khalid Salimi ut og kritiserte dem som ville boikotte arrangementet.

Men han valgte å sikre seg ryggdekning ved å oppfordre til en splittelse blant anti-rasistene. I stedet for å mobilisere mot Myrdal gikk han ut i flere aviser og mobiliserte for å «drukne ekstremistene».

Ikke lukke øynene

Youngstorget-demoen gikk videre fra Brumunddal. De 4000 som demonstrerte mot Myrdals andre møte i Brumunddal sto stille, langt unna Myrdals møte, med ryggen til.

Det var en flott markering av avsky og viste at man ikke kunne overse rasismen. På Youngstorget nektet demonstrantene Myrdal å gjennomføre sitt møte, i og med at vi okkuperte møteplassen hans og fullstendig overdøvet det han sa.

Folk sto med ryggen til samtidig som de viste Myrdal fingern og ropte slagord. De fleste fascister og rasister som prøvde å gjøre noe av seg på Youngstorget ble kontant jaget fra plassen. Det vi gjorde på Youngstorget var å konfrontere de organiserte rasistene og nekte dem ytringsfrihet. Dette merket Myrdal som avsluttet "sitt" møte lenge før den planlagte tida.

Konfrontasjon?

Konfrontasjonslinja til Aksjon Mot Organisert Rasisme (AMOR) vant ikke gjennomslag,, men det viktigste målet var å hindre at Myrdals hird fikk opptre åpent og gjennomføre en rasistdemonstrasjon.

Demonstrasjonen var en styrke for anti-rasisme. Men den ga også uttrykk for en viktig svakhet. Til tross for den gode stemningen og militans i demo´en vil de fleste oppsumere at "snu ryggen" linja var riktig.

De, som Salimi, som sprer idéen om at det finnes to motstridende fløyer blant anti-rasister, en voldelig og en fredelig, vil få styrket sin troverdighet.

Hva nå?

Men det at over titusen deltok i en militant demonstrasjon mot de organiserte rasistene gjør det lettere å argumentere for et alternativ både til pasifisme og elitistiske kampstyrker.

Alternativet til pasifisme og aksept av rasistisk vold er ikke vold fra vår side, men anti-rasistiske massemobilisering som sier klart og tydelig at nazister og rasister er uakseptabelt og om nødvendig vil stoppe dem med makt.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.