IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Stopp nazistene

Demonstrasjonen mot Myrdal var en viktig seier. Den har også reist en rekke spørsmål om hvordan den organiserte rasismen kan bekjempes. Vi ser på en del av spørsmålene som ofte dukker opp.

linje

Publisert: 01.12.1991

Vil ikke rasistene få sympati når de blir nektet ytringsfrihet?

Det er i utgangspunktet farlig at de organiserte rasistene og fascistene er så sterke at de kan stå åpent fram. Vår oppgave er å isolere dem, så de mister sjøltilliten og virker ynkelige. Da hverken tør de eller klarer de å gå åpent ut og rekruttere medlemmer. Det er få som ser på dem som et alternativ når de blir kjeppjagd fra gatene.

At Myrdal og co. får sympati når de blir fratatt ytringsfrihet er ikke problemet. Det er mer sannsynlig at folk betrakter rasistene som problemet dersom de møter stor motstand.

Det som er et problem er at vi blir angrepet av media og liberale intellektuelle for å frata rasistene ytringsfriheten. Det bidrar til å legitimere organiserte rasisters virksomhet og legitimere at politiet angriper antirasistiske motdemonstrasjoner.

Er det ikke alltid galt å begrense ytringsfrihet?

Det går ikke an å se på ytringsfrihet løsrevet fra det folk sier. Det er umulig å skille klart mellom en ytring og en handling.

Når Myrdal holder møte, er hans budskap; "La oss ta rotta på de svarte" osv. Å oppfordre til terror mot fargede er både en handling og en ytring. Å tillate ytringsfrihet for organiserte rasister og fascister er i virkeligheten det samme som å la dem organisere terror og vold mot fargede og antirasister, og i siste instans mot alle som mener noe annet enn dem selv.

Vi er for mest mulig ytringsfrihet, men å gi ytringsfrihet til Myrdal og NMI vil føre til mindre ytringsfrihet i samfunnet som helhet. Myrdals mål er å terrorisere fargede og knuse venstresida. For hver gang vi gir Myrdal ytringsfrihet, tar han ytringsfrihet fra fargede.

Om rasistene ikke møter motstand vil flere akseptere deres argumenter om at svarte mennesker og innvandrere er problemet.

Og verre deres evne til å trekke til seg flere øker.

Avgjørende for anti-rasister er vår evne til å skille mellom kjernen av harde rasister og folk som har rasistiske meninger men som kan argumenteres med. Anti-rasister må hele tida prøve å isolere den harde kjernen fra de "myke" rasistene, som utgjør deres publikum. Den mest effektfulle måten å gjøre det på er gjennom å fysisk konfronteredet mindretallet av rasister som organiserer seg, samtidig som man argumenterer overfor flertallet.

FMIs hardeste knekk var i 1988 da fire tusen demonstrerte i Oslo under parola: "Kjeppjag Myrdal".

Bør ikke politiet stoppe rasister som kriminelle?

Politiet er ikke nøytrale opprettholdere av lov og orden. Det har mange på venstresida og mange fargede fått føle.

Politiets praksis med rassiaer og trakkasering av fargede er dypt rasistisk i seg selv. I tillegg har politiet gang på gang beskyttet rasister som faktisk bryter norsk lov med sine utsagn, mot antirasister.

Når det derimot er antirasister som demonstrerer, angriper politiet ofte demonstrasjoner, også de som har polititillatelse.

Demonstrasjonene mot Sør-Afrika er eksempler på dette. Ikke noe av dette er særlig rart når man ser på den rasistiske politikken som den norske staten fører. Derfor kan vi aldri stole på hverken politiet eller rettsvesenet i kampen mot rasisme.

Vil ikke folk holde seg borte fra demonstrasjoner som er voldelige?

Det er livsviktig å ikke gjøre vold til noe poeng. Vi kan bare vinne dersom vi er flere enn rasistene. Militarisering og fokus på våpen og voldsbruk er ei blindgate.

Vi skal jage dem fordi vi er så mange at de ikke har noen sjanse - sånn som på Karl Johan i 1988, da Myrdal ikke engang turde stille opp. Det var en glimrende og militant demonstrasjon som var hundreprosent vellykka, og der det ikke var det minste tilløp til vold. Ikke fordi demonstrasjonen var pasifistisk men fordi den var sterk.

Er vi ikke mange og sterke nok hjelper det lite å være pasifist, det fikk demonstranter merke i Fevik i 1990 da Myrdal og hans nazi-hird gikk til angrep på en motdemonstrasjon. Anti rasistene ble ofre for rasistenes vold og måtte rømme for å berge seg.

For første gang siden 1988 kom Myrdal & co på offensiven. Like etter ble Myrdal kasta ut av Tønsberg søkkvåt av spyttklyser, av en stor demonstrasjon som snudde utviklinga for rasistene.

Vil ikke å jage rasistene føre til at de får det som de vil, fordi de leter etter en unnskyldning for å bruke vold?

Rasistene trenger ikke noen unnskyldning for å bruke vold. Gang på gang har vi sett at det er når de føler seg overlegne at de er farlige, ikke når de blir møtt av massevis av antirasister.

Helga før demonstrasjonen på Youngstorget fikk vi et eksempel på dette da nazistene gikk løs på folk som satt på en kafé i Oslo.

Hadde vi ikke møtt dem på Youngstorget, ville de ganske sikkert ha marsjert i gatene og banket flere. Etter det sviende nederlaget de opplevde stakk heller Myrdal uten å vinne gehør eller tiltrekke seg nye tilhengere.

Slike nederlag fører til frustrasjon og splittelser blant rasistene. Etter hans nederlag i 88 begynte Myrdal å snakke om kampgrupper og FMI splitta i moderate og ekstreme fløyer.

Viser ikke Brumunddal og Youngstorget at det beste er å møte opp og snu ryggen til?

At 4.000 mennesker snudde ryggen til Myrdal i Brumunddal var en flott avskymarkering. Men det hadde vært ennå bedre dersom de hadde gått over brua til der han sto og tvunget ham til å avbryte møtet. Da hadde han ikke turt å komme til Oslo i det hele tatt.

På Youngstorget var slagord-ropinga og pipinga så voldsom at svært få hørte hva Myrdal sa. De over ti-tusen demonstranter var mye mer militante enn i Brumunddal. Derfor var Youngstorget et nederlag for ham, mens rasistenes oppsumering fra Brumunddal ville vært at de avholdt møtet sitt med tre hundre tilhengere til tross for den passive motstanden.

Er ikke kampen mot rasisme mer enn å jage Myrdal og andre organiserte rasister?

Kampen mot organisert rasisme er bare en liten del av det å bekjempe rasisme. Den må bekjempes overalt i alle sammenhenger, på arbeidsplasser og i nærmiljøet. Når organiserte rasister og fascister stikker hodene fram fra kloakken er det fordi rasismen allment er sterk. Å bekjempe dem er nødvendig for å hindre dem i å terrorisere folk og vokse.

Vi må ikke la organisert rasisme bli akseptert som en del av det politiske liv. Da blir det vanskeligere å bekjempe rasismen ellers. Kampen mot den statlige rasismen og "hverdagsrasismen" må føres hånd i hånd med kampen mot nedskjæringer og arbeidsløshet, og for et bedre samfunn.

Hadde ikke det beste vært om ingen møtte opp i det hele tatt, når rasistene har møter?

Jo, ingenting ville vært bedre enn om ingen var rasister. Hvis rasistene får være i fred, betyr det at de får muligheten til å organisere seg.

I Frankrike har antirasistene organisert i "SOS rasisme" latt være å møte rasistene organisert i "Front National" (FN) på gata. Istedet har de hatt motdemonstrasjoner på andre steder. Dette har gitt FN sjansen til å bli en stor organisasjon, med terror og mange mord på fargede og antirasister som resultat.

Infiltratører i FN har fortalt at det rasistene var mest redde for mens de bygde seg opp var nettopp motdemonstrasjoner. SOS var til å begynne med uendelig mye større enn FN, og kunne antageligvis ha feid dem av banen. Idag er det mye vanskeligere.

I England i slutten av 70-åra ble den rasistiske organisasjonen "National Front" (NF) konfrontert av antirasistiske "Anti Nazi League" (ANL). Lederen i NF har senere skrevet at deres vekst ble stoppet fordi ANL dukket opp hvorenn de forsøkte å demonstrere eller marsjere.

Dette er hovedgrunnen til at England idag har mye mindre rasistisk terror og vold enn Frankrike.

Bør ikke kampen mot rasisme føres med argumenter?

Det er nytteløst å argumentere med Myrdal eller nazi-gjenger. Folk søker ikke til dem fordi de har gode argumenter.

I et samfunn der stadig flere får framtida si ødelagt av arbeidsløshet, føler seg nytteløs og ubrukelig, tilbyr rasistene en underlegen fiende. Frustrert ungdom får en mulighet til å slå fra seg, å føle at de er noe verdt og ikke lenger er aller nederst på samfunnets rangstige.

Selv om det er umulig å argumentere med Myrdal, handler kampen mot rasisme nettopp om å argumentere. Argumentere med folk på skole eller jobb om hvorfor svarte og hvite har felles interesser. Hvorfor vi må bekjempe rasisme for å bekjempe arbeidsløshet. Det betyr at vi må forklarer hvorfor innvandring ikke skaper arbeidsløshet, hvordan staten fører en rasistisk politikk osv.

Vi vil vinne folk over til vår side, ikke stemple dem som rasister og dermed bevege dem nærmere de organiserte rasistene. Å jage organiserte rasister handler også først og fremst om å argumentere; ikke med rasistene, men med alle vi ønsker å slåss sammen med mot dem.

Folk vil ikke at politiske aktivister skal overta byen deres?

Det er en myte at folk flest er upolitiske og apatiske. Det er en enda større myte at hele byer eller bydeler er rasistisk.

Når nazistene klarte å få med seg lokal ungdom i Brumunddal skyldtes det flere forhold. Rasistene hadde en viss basis i byen som de kunne mobilisere utifra, samtidig som anti-rasistene var dårlig organisert og svake.

Dette ga dårlige betingelser for demoen og gjorde et effektivt forarbeid ekstremt vanskelig. Forarbeidet er avgjørende for en slik demo.

Rasistenes propaganda må møtes med argumenter som peker ut de som virkelig har ansvar for problemene. De som kontrollerer økonomien.

Vi må ta opp diskusjonen med "myke rasister" og mobilisere blant rasistenes målgruppe. Skal arbeidsledigheten bekjempes må rasisme bekjempes: Svart og hvit må stå sammen og sloss!

Rasisme er fortsatt ikke akseptabelt i Norge. Det finnes ingen sted hvor man ikke kan vinne flertallet over til anti-rasisme, dersom arbeidet gjøres.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.