IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Hva vi mener:

En krig mot vår klasse!

Det er bemerkelsesverdig hvordan et menneskes død kan være en trussel mot sivilisasjon mens en annens død ikke bare sikrer sivilisasjon, men attpåtil er interessant å se på.

linje

Publisert: 01.02.1991

Den 28..februar var Dagsrevyen fyllt av våpenhvilen. Forståelig nok. Det er også forståelig at vi fikk se bilder av glade amerikanere som sa at nå hadde de vist verden at de var i stand til å “gjøre det de måtte gjøre”.

Da bombinga begynte fikk vi høre at Irak var blitt knust på ei natt. I seiersrusen denne gang avslørte de krigens grusomhet.

En dødende irakiske soldat lå bak et gjerde da kamera zooma inn. Mannen fikk ingen hjelp, men ble intervuet! Det eneste han kunne si med blod dryppende fra kjeften var “sykehus,sykehus”. Disse bildene med påfølgende “analyse” fra Jahn Otto ble brakt inn i stuene våre av de samme TV selskapene som brukte timer på å rope “tortur” da forslåtte vestlige fanger ble vist i irakisk TV.

Vi har ikke sett et eneste bilde av sårede amerikanske soldater. Den irakiske mannens elendighet ble brukt til å befeste at seiren var inne. Den patetiske figuren skulle symbolisere Iraks tilstand.

For oss symboliserte den hele krigen. Et imperialistiske blodbad ført av herskere som ser på menneskelige lidelser som et naturlig og nødvendig del av deres kamp om makt og profitt.

En krig mot vår klasse!

Før Bakkekrigen kom igang ble det helt klart at Gulfkrigen ikke dreidde seg om frigjøring av Kuwait. Bush avviste alle fredsforslag som kunne unngått den blodige bakkekrigen. Minst 100.000 måtte dø for at USA skulle inkassere sin politiske seier, og slikke sårene fra Vietnam

Propagandaen har gått gjennom flere faser. Først skulle USA forsvare Saudi Arabia, så var det å slåss for demokrati og frigjøre Kuwait. Disse argumentene holder ikke lenger. Nå har borgerskapet argumenterer for sine virkelige mål.

Den vestlige innblandinga i Gulfen har hele tida dreid seg om alt annet enn frigjøring av et lite land. At mange av regjeringene i koalisjonen ser seg tjent med en krig er ikke så rart. Den verdensomfattenede økonomiske krisa som nå slår inn for fullt, starta allerede før Gulfkrisa.

Gjennom historia har krig alltid tjent herskene på flere måter. Det finnes ingen bedre middel for å avlede oppmerksomhet fra elendighetene på hjemmebanen. Ledighet, husløse og mangler i helsesektoren blir småproblemer målt mot krigens ødeleggelser. Og sjølsagt går borgerskapet aldri glipp av en sjanse til å styrke en av grunnpillarene i sin ideologi - nasjonalisme. I krigstid skal vi mer enn noensinne identifisere oss med de nasjonale interessene. Rasismen følger tett innpå.

Kapitalens behov for å sikre profitt er en av hovedårsakene til krig. Og når krigen er i gang blir den brukt til å øke utbytting, og sikre enda bedre profitter.

Arbeidsløsheten øker med rekordfart i både USA og England. Masseoppsigelsene i SAS blir unnskyldt med svikt i turisme. Selskapet har lenge hatt planer om nedskjæringer og griper nå sjansen til å gjennomføre dette med minst mulig motstand.

På bakgrunn av dette foreslår NHO-formann Karl Glad en lønnsøkning på 1,2 %. Glad er en som slåss for sin klasse. Han ser en svak motstander og går til angrep.

Men det finnes et alternativ. Et alternativ som krever at man i utgangspunktet sier at krigen er til for å tjene de vestlige herskerklassene — og at hverken krigen eller den økonomiske krisa er vårt ansvar. Det samme systemet som stadig havner i kriser fører også stadig til krig.

Klassemotsetninger i samfunnet gjenspeiler seg også i militæret. Følgende (fra Dagbladet 20.2.) er en FN-soldat som forklarer at han ikke får noe risikostillegg: “...generalinspektøren hadde tenkt seg ned til oss her i Libanon, men han kunne ikke komme pga forholdene som nå var her nede.... Jeg får vel presisere det enda en gang at Libanon ikke er en krigs/risikosone, så du er hjertelig velkommen Herr Generalinspektør”

Det er ikke for ingenting at NRK har fjerna serien Sorte Orm. Bildet av generaler som ved middagsbordet daglig sender tusener av ungdommer i døden er ikke så fjernt fra dagens virkelighet. Kuwait jevnes med jorda mens al Sabah familien sitter i møter med engelske banksjefer og planlegger videre utplyndring.

Det er farlig å tro annet enn at angrepene mot oss vil fortsette. Derfor er det uhyre viktig, om enn vanskelig, at arbeidere gjennomskuer hykleriet og avviser samarbeid og “solidaritet” med bedriftene. I praksis ville det bety en svekking av den mest nødvendige solidariteten- med arbeidere i andre bedrifter og andre land.

Krigen vil ikke etterlate seg en stabil verden. En seier for USA betyr at de øker sin evne til å gripe inn der det passer dem, samtidig som verdensøkonomien fortsatt vil være i krise.

Dette gjør det enda viktigere for Vesten å ha kontroll over olja og sikre seg dominans i Midt-Østen. Israel, som den regionale pro-vestlig stormakten vil sjølsagt fortsette å spille en nøkkelrolle. Snakk om en fredskonferanse som skal sikre palestinerne rettigheter er det verste illusjonsmakeri. Et seierrikt USA vil være den viktigste garantist for fortsatt utbytting og et tilbakeslag for alle som slåss mot undertrykking.

Krig brukes til å øke utbytting og undertrykking av folk flest også innafor de krigførende land. Men det heter også at krig er revolusjonens mor. Gang på gang har krigens barbari fyrt opp under opprør nedenfra, noe vi ser spirene til en rekke steder i dag.

En generalstreik og massedemonstrasjoner i Marokko tvang statsministeren til å stille seg foran i anti-krigs demonstrasjoner. Pakistan og Bangladesh har sett voldsomme opptøyer.

George Bush kommer aldri til å få oppleve sin nye verdensordning. Ingen kan si akkurat hva som vil skje i månedene framover. Det som er sikkert er at det kapitalistiske systemet er i krise. Vi vil oppleve en rekke alvorlige politiske kriser og opprør i tida framover. Da trengs det organisasjoner som kan fremme handlingsalternativer for å knytte sammen de ulike bevegelsene til en felles kamp mot all undertrykking og utbytting.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.