IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Sosialisme Nedenfra 2008 nærmer seg

linn_eriksen_tore1_large.jpg

pilTore Linné Eriksen

Sett av helgen 26.-27. april. Da går nemlig årets Sosialisme Nedenfra-seminar av stabelen i Oslo. Arrangører er Internasjonale Sosialister, Rød Ungdom og Rødt. Overskriften er Sosialisme nedenfra - hva betyr det i dag?, og vi skjeler ikke så rent lite til at det er 40 år siden det inspirerende opprøret av arbeidere og studenter i Frankrike. Blant innlederne er Torstein Dahle, Tore Linné Eriksen, Nina Dessau og Kohinoor.

linje

Publisert: 13.04.2008

Blant de mange interessante temaene skal nevnes:

Førti år siden 68-opprøret: Hva kan dagens venstreside lære? - Klimakampen - Den norske rasismen - En kvinnekamp for framtida? - Venezuela - AFP, lønnsoppgjøret og kampen videre - Hvorfor brenner det i Midtøsten? - Rosa Luxemburg - USA, Kina og dagens økonomiske krise

Mer på sosialisme-nedenfra.no og på Facebook.

Her er noe av det politiske bakteppet for seminaret

Det er 40 år siden 1968 og opprøret som rystet verdenseliten. 1968 var året da millioner ble vekket til kamp for å fjerne et system basert på rasisme, krig, sosiale forskjeller, utbytting og undertrykking. Studentene i Paris oppsummerte stemningen: Vær realistisk, krev det umulige.

I Frankrike tok studentene over Sorbonne-universitetet. Arbeiderbevegelsen fulgte opp med generalstreik. I Vietnam lykkes motstandsbevegelsen med Tet-offensiven, og det ble klart for folk over hele verden at USA aldri ville vinne krigen. I Tyskland ble studentlederen Rudi Dutschke skutt. I USA ble Martin Luther King myrdet. Deretter også Robert Kennedy. I Tsjekkoslovakia slo russiske styrker brutalt ned regjeringen som hadde lovet sosialisme med et menneskelig ansikt. Kommunimen i Øst-Europa avslørte dermed sitt undertrykkende ansikt. Nye og radikale venstresidepartier som verken ønsket vestlig kapitalisme eller den østeuropeiske kommunismen var i emning.

I dag er kapitalismen like skremmende som den gang. Krigen mot terror rammer stadig flere land og mennesker. Markedsliberale løsninger raserer folks liv og sørger for tiltagende klasseskiller. Jordkloden trues av galopperende temperaturøkning. Elitene sprer muslimhets og rasisme.

Etter opprøret i Seattle eksploderte en ny generasjon av antikapitalister. I dag ser vi et økende behov for klare politiske svar og tettere organisering på venstresiden. Det holder ikke lenger bare å bekjempe systemet, også alternativer må diskuteres.

Sosialister trenger å lære av gårsdagens kamper. Vi må bli flinkere til å samarbeide. Og vi må finne gode strategier for veien videre.

Sosialisme nedenfra er en arena som forsøker å samle den radikale venstresiden til diskusjon om hvordan vi kan klare å erobre det 21. århundret.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.