IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Ikke overbevisende nok

Jeg har tidligere lest en del av Roy Jacobsen og har sansen for flere av hans bøker. Likevel ble jeg skuffet da jeg begynte å lese denne boka. Jeg fikk tidlig følelsen av at dette var Roy Jacobsens moralske prosjekt i bokform.

linje

Publisert: 22.10.2007

Boka starter med at en jente, nøye presentert som - en annen generasjons innvandrer fra Pakistan, blir funnet drept i en container full av glass. Hun hadde på seg et slør og har fått venstre hånd avskåret. Politiets umiddelbare teori er at hun er utsatt for ”æresdrap”.

Hun hadde brutt med familien, trosset sin far og sine brødre og hadde norsk kjæreste. Seinere finner politiet to ofre til, begge innvandrerkvinner.

Et hemmelig etterforskningsteam ved Oslo politikammer etterforsker mordene. Oppgavene deres i politiet er spesielt forbrytelser med ”problemer knyttet til etnisitet”.

Det viser seg seinere at denne etterforskningsgruppen selv får problemer innad og forholdene dem imellom tilspisses, også pga av etnisitet?

Boka er muligens ment å være en kritisk samfunnsroman. Den peker på en del fordommer i det såkalt flerkulturelle Norge. Men jeg syns ikke boka blir overbevisende nok. Jeg kom liksom ikke ”innunder huden” på noen av de personene han skildrer. Personene blir litterære klisjeer. Unntaket er periodevis politikvinnen Marion, hovedpersonen, mot slutten av boka. Skildringene av miljøet, f. eks. Grønland, virker heller ikke overbevisende på meg.

Jeg tror kanskje at et av Jacobsens mål med denne romanen er å vise hvor feil det blir å sette grupper i bås fordi man tror man vet hvordan ”de” tenker. Det blir likevel feil når moralisme skrives i romanform.

Roy Jacobsen: Marions slør. Cappelen forlag 2007


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.