IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bokanmeldelse:

Kjent, men viktig stoff om kvinnefrigjøring

Lindsay Germans nye bok har et ambisiøst mål. Boka skal på den ene siden avsløre myten blant annet Märtha Lousie har gjort seg til talskvinne for, at kvinner og menn nå er likestilte, og følgelig at kamp for kvinnefrigjøring er et tilbakelagt stadium. Den andre målsettingen er å avvise den feminismen som legger skylda for kvinners underlegne stilling på menn.

linje

Publisert: 22.10.2007

Boka har et historisk utgangspunkt, og forteller hvordan kvinners kår har gjennomgått dramatiske endringer i løpet av de siste hundre åra, både hva gjelder seksualitet, familieliv og arbeidsliv.

Kvinner er nå en integrert del av det kapitalistiske arbeidslivet, og den økonomiske selvstendigheten dette gir har gjort at vi ikke lenger føler oss like bundet til ekteskapet. Samtidig faller fortsatt hovedtyngden av arbeidet med å reprodusere arbeidskraften på kvinner.

Kvinner har i flere land fått kjempet gjennom rett til selvbestemt abort og tilgang til prevensjonsmidler, noe som har gitt oss muligheter til en seksuell frihet våre formødre ville misunne oss. Men den friheten er redusert til retten til å bli utsatt for seksifiserte fremstillinger av kvinner i media, og en sexindustri som skaper enorme profitter for veldig få, og enorm lidelse for mange.

Når den norske regjeringen nå for første gang har et flertall av kvinnelige ministre, hvilken mening har det da å si at kvinner ikke er likestilte med menn? Lindsay German argumenterer sterkt for at selv om enkelte kvinner har brutt gjennom glasstaket er likevel de fleste kvinner dømt til å krasje i betongen i kjelleren.

Og nettopp det at kvinner nå har oppnådd formell likestilling, at enkelte kvinner har lyktes, gjør at klasseperspektivet i kvinnekampen blir enda viktigere. German argumenterer for at et feministisk prosjekt som har som utgangspunkt at arbeiderklassens menn tjener på undertrykkingen av arbeiderklassens kvinner ikke kan lykkes.

Krig og kvinnefrigjøring

Etter min mening er kapittelet om krig og kvinnefrigjøring det viktigste i hele boka, og det er i seg selv grunn god nok til å lese den. Debatten om kvinnefrigjøring, islam, hijab/niquab/burka-forbud eller ikke har rast i flere land de siste årene, og undertrykte islamske kvinner har fått allierte de ikke alltid ønsker seg. Da krigen mot Afghanistan skulle vinnes i vestlig opinion ble Talibans kvinneundertrykkende praksis med å tvinge kvinner til å bære burka et viktig argument. Viktigere enn argumenter om kvinners rett til arbeid, utdanning og helsevesen, i følge undersøkelser Lindsay German refererer til. Realiteten for kvinner både i Afghanistan og ikke minst i Irak har vært en voldsom forverring av levekårene etter at krigen tok til. Krigen mot terror er ikke en kamp mellom sivilisasjonene og barbariske kvinneundertrykkende regimer, men en imperialistisk krig for å forsvare de økonomiske og politiske interessene til en liten minoritet.

Men en ting er hva imperialistenes førstedamer måtte mene; et større problem er at argumentene om islam som en fundamentalt kvinneundertykkende religion også har fått grobunn langt inn på venstresiden i mange land. I stedet for å alliere seg med muslimske kvinner på områder der vi lett kan jobbe sammen, for rett til arbeid, for lik lønn, for et godt barnehagetilbud, også videre, velger enkelte, også på venstresiden, å angripe kvinnenes religiøse praksis. Symboler heller enn realiteter gjøres viktige.

Lindsay German sier selv at hun skrev boka for å svare på de nye problemstillingene som hadde dukket opp som en følge av kvinners endrede levekår de siste tiårene. I så måte savnet jeg det helt nye. Med unntak av kapittelet om krig var både problemstillingene og argumentene kjent stoff. Analysen av hvordan kvinners liv faktisk er endret var nyttig, men ettersom den først og fremst baserte seg på britiske forhold var jeg i enkelte tilfeller usikker på hvor direkte overførbar analysen hennes var. Diskusjonene om feminisme kontra sosialisme var interessante, men ikke overraskende var det hovedsaklig kjent stoff. Men, som sagt, vi trenger å diskutere kvinnefrigjøring og islamofobi, og denne boka gir oss gode argumenter i den diskusjonen.

Lindsay German: Material girls - Women, men and work. Bookmarks 2007


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.