IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Utilslørt rasisme

Den 18. oktober i år fikk Norge sin første svarte minister Manuela Ramin-Osmundsen. Ikke før var nyheten kjent så erklærte Frps Siv Jensen mistillit til henne og stilte spørsmåltegn ved hennes lojalitet til Norge.

linje

Publisert: 22.10.2007

I Danmark har en annen politiker blitt møtt med beskyldninger om landsvik. Det er unge Asmaa Abdol-Hamid, fra partiet Enhetslisten, som har støttet den irakiske motstandskampen mot okkupasjonen, også mot de danske troppene. Da leder av partiet Rødt i Norge, Torstein Dahle i sommer støttet hennes standpunkt ble også han i leserinnlegg kalt landssviker.

Det er ikke bare de politiske meningene til Asmaa Abdol-Hamid som har skapt reaksjoner i Danmark. Reaksjonene har sammenheng med at hun er muslim og bærer hijab. Hun er sjette kandidat fra Enhetslisten til folketinget, og kan bli den første kvinnen med hijab i det danske parlamentet. Det krever i så fall at hun har samlet støtte i eget parti, noe hun ikke har lenger.

Abdol-Hamid har blitt utsatt for et mediekjør lenge. Hard kritikk som tilsynelatende handler om hennes politiske standpunkter bunner i at hun er muslim.

Med fallende meningsmålinger har enkelte i Enhetslisten grepet til den feilslåtte konklusjonen at hun er et problem for partiet. Istedet for å slå ring om henne, og stå samlet mot krigen i Irak og islamofobi, har et flertall i ledelsen gått inn for en avstemning blant medlemmene om hvorvidt hun skal rykkes ned på listen. Dermed vil hun ikke ha noe sjanse til å komme inn i parlamentet, og de tror at det vil gjøre det lettere å nå ut med hva partiet ”egentlig står for”, nemlig velferdspolitikk.

Det er en løsning som vil ha alvorlige konsekvenser. Krigen mot terror og islamofobi er noen av vår tids mest presserende politiske spørsmål. Å legge til side krigen for kun å snakke om velferd er å overlate fremtiden til George Bush. Det å kjempe mot krig og muslimhets må være en del av kampen for velferd. Dersom Abdol-Hamid ikke lenger får spille en rolle i Enhetslisten vil det være å si til muslimer i Danmark at det ikke er plass til dem i partiet og heller ikke i parlamentet. Høyresiden som har vært ute etter Abdol-Hamid i lang tid vil få vind i seilene. Det samme vil anti-muslimske krefter i Norge, som Frp og Human Rights Service.

Storhaug er ute med ny bok med tittelen Tilslørt. Avslørt. Hun beskriver innholdet slik:

- Bokens hovedvarsel er nemlig at den totalitære religionspolitiske ideologien islamismen er på fremmarsj, sterkest symbolisert i det offentlige rommet gjennom tildekking av jenter og gutter. Hennes farlige budskap er altså at kvinnene vi møter på bussen, på jobben og i nabolaget, og som bærer hijab, er hver og en og tilsammen en trussel. De utgjør en totalitær sammen-svergelse mot menneskerettigheter og frihet, skriver hun i Klassekampen 14.10.07.

Storhaug møter mange motreaksjoner i sin ensidige kamp mot innvandrere og særlig muslimer. Men hun får også støtte, og hun skaper forvirring ved å argumentere med at det hennes kamp mot hijab og islam handler om kvinnefrigjøring. I 2004 skrev NRK-journalisten Astrid Brekken:

- Velmenende norske kvinner og menn bagatelliserer bruken av hijab. Men vi som ikkje har skoen på, bør vi ikkje først og fremst lytte til kvinner og menn med muslimsk bakgrunn som arbeider for likestilling? Brekken var aktiv i kvinnebevegelsen på 70-tallet. Denne artikkelen av henne er fra tre år tilbake, men nevnes her fordi Storhaug bruker den som støtte for hennes eget standpunkt mot hijab. Brekken har rett i at vi skal høre, men vi skal ikke høre selektivt og heller ikke se bort fra under hvilke politiske betingelser vi kjemper for kvinnefrigjøring. Det er uten tvil kvinner og menn med muslimsk bakgrunn som har inntatt en svært kritisk holdning til islam. De argumenterer enten med at islamisme er en totalitær fare for demokratiet i Vesten og/eller med utgangspunkt i at islam er kvinneundertrykkende. Disse stemmene blir båret på gullstol, ikke bare av Frp og Storhaug, men også av politikere og andre langs hele den politiske skalaen.

Kvinneundertrykking finnes i ulike former overalt. Spørsmålet er hvordan vi sammen kan bekjempe slik undertrykking uten å trykke noen enda lenger ned. I sommer meldte Aftenposten at 3 av 10 i Oslo som har ikke-vestlig bakgrunn har opplevd diskriminering på arbeidsmarkedet, boligmarkedet og i møtet med offentlige tjenester. Skremmebilder av muslimer og hijab øker diskrimineringen.

På samme måte som rasisme splitter arbeiderklassen i å sloss sammen, gjør krav om hijabforbud og skremmebilder av muslimer det samme. Det er ikke tilfeldig at Nicholas Sarcozy i Frankrike lanserte innstramninger i innvandringspolitikken samme dag som han varslet kutt i pensjonene. Slik prøver han - som førte en rasistisk valgkamp - å spille på rasisme for å splitte kampen mot velferdskutt. Foreløpig står han overfor en streikebevegelse som kan redde pensjonene. Håpet er at samme streikebevegelse også står opp mot forverringer i innvandringspolitikken.

Det er en slik allianse av arbeidere, studenter og undertrykte - uansett bakgrunn - som har kraft til å stoppe ikke bare rasisme og muslimhets, men også krig, miljøødeleggelser og velferdskutt. Sosialister, antirasister, kvinneaktivister og andre som kjemper mot undertrykking og for en annen verden har et ansvar for å bygge allianser til alle som er opptatt av det samme, særlig de som opplever den hardeste undertrykkingen. I dag er det muslimer som er de mest undertrykte i Norge.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.