IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

09anitahillestadg8blokkade.jpg

pil Foto: Anita-Hillestad

G8: Hvorfor vi hater dem

6.-8. juni ble årets G8-møte avholdt i landsbyen Heiligendamm, for anledningen kalt Evil Empire, utenfor Rostock. Og nok en gang tvang demonstranter den selvutnevnte verdenseliten til å gjemme seg bak gjerder og kornåkrer.

linje

Publisert: 18.08.2007

Et 2,5 meter høyt stengsel med kraftig piggtrådrull på toppen, 16,000 politifolk og over tusen militærpersonell skulle sørge for at de åtte førerne fikk diskutere sine upopulære løsninger i fred. 80,000 protesterte for andre verdier i Rostocks gater i forkant av toppmøtet.

Av andre aksjoner, var effektive og vellykkede blokader av innfartsårene helt framme ved gjerdet, selv om politiet brukte tåregass og vannkanoner for å hindre at vi kom så nært. Til slutt gav de uniformerte det opp. Men ingen kom seg dessverre forbi gjerdet. Tusenvis overnattet for å holde stand utenfor gjerdeportene. Stadig kom flere aktivister til for å avløse andre eller styrke sperringene. Massemobilisering viser vår styrke.

En dag var forbeholdt antikrigsprotester, og vi aksjonerte ved kontorene til Caterpillar som selger blant annet gravemaskiner til Israel, som igjen bruker dem til å rive hus på Gaza og Vestbredden. Selskapet var også med å bygge innhegningen rundt Heiligendamm. Også Europas våpenindustri fikk sinnet rettet mot seg og da særlig byggingen av jagerflyet Eurofighter, av et tysk selskap, som regjeringen vurderer å kjøpe. Flyplassen hvor Bush ankom med hjelp av USAs Air Force fikk besøk av utholdende protestanter. Som de andre, måtte han transporteres videre i helikopter. Bilkortesje hadde aldri fungert.

Jeg og ca. 50 andre fra Norge var i Nord-Tyskland for å protestere mot G8 sin politikk. Vi vil ha store reduksjoner i klimautslipp, soldatene ut av Afghanistan og Irak og slutt på løgnene overfor fattige land.

Troverdigheten er ikke på topp når hovedaktøren, USA, verken vil godta utslippsmål eller tidsfrister. Så spørs det om Tyskland og de andre faktisk vil leve opp til sine mål om 50% reduksjon av CO2 innen 2050, eller om det også er tomme ord. Sammen med Attac mener en betydelig del av de sosiale bevegelsene at G8 ikke har legitimitet.

Hjelpeorganisasjonen CARE Norge krever sågar at den rødgrønne regjeringen jobber for at sammenslutningen blir erstattet av en «ansvarlig, demokratisk organisasjon». Mange med dem er likevel lei av at de rike landene kommer med løfter om milliardbevilgninger til afrikanske land uten å følge opp. Nedleggelse er et helt riktig krav.

Kun Canada har levd opp til besvergelsene Bob Geldof jublet slik for i Skottland for to år siden, da Blair utbasunerte at fattigdom skulle bli historie. Stadig flere ser at diktatene for å få gjeldslette, dumping av eksportsubsidierte produkter og utsugingen av kontinentets råvarer, fungerer som et kvelertak. Christian Aid har regnet ut at landene sør for Sahara har tapt gigantiske 1626 milliarder kroner på handelsliberalisering de siste 20 årene. Dette er konsekvensen av G8-landene sin politikk.

Sammenslutningen ble startet for 32 år siden i en situasjon med økonomiske problemer for Vesten på grunn av stigende oljepriser. Dessuten fryktet de at avkoloniseringen ville føre til dyrere råvarer. Med andre ord har G8 alltid satt egne interesser først. Landene kontrollerer også i praksis både IMF og Verdensbanken ved at de respekterte lederne som utnevnes skal være fra henholdsvis Europa og USA, og at stemmetall er proporsjonal med hvor mye penger de disponerer.

Sluttdokumentet betyr i følge Waldon Bello fra Focus on the Global South, mer av det samme; nyliberale investeringer til glede for multinasjonale selskaper. Han mener møtene er til for å sikre status quo og må opphøre. Motstanden globalt er økende og har også avansert til et myndighetsnivå som har gjort det mulig for flere land, med Venezuela i front å kaste ut representantene for de G8-styrte, kapitalistiske organisasjonene, og færre land tar opp lån fra Verdensbanken. Bello mener dette svekker disse organisasjonene.

Dette, sammen med bevisstgjøring og kampglød i Afrika, med Verdens Sosiale Forum i

Kenya, opprettelsene av regionale banker som i Sør-Amerika, er også med å svekke den selvutnevnte herskerklassens autoritet.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.