IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kommentar

Valg 2007: - Byrådet i Oslo utgått på dato?

linje

Publisert: 18.08.2007

I 2003 så det lenge ut til å bli byrådsskifte på meningsmålingene, men resultatet ble at Høyre likevel klarte å beholde byrådsmakten i Oslo med hårfin margin. Nå er det nytt valg og nye muligheter, har byrådet gått ut på dato denne gangen?

Ved forrige kommunevalg manglet det 1500 stemmer for at høyresida skulle miste byrådsmakten. Valgresultatet var omstridt. Blant annet kom det fram at noen valglokaler i Høyres kjerneområder ikke stengte presis kl 20.00, men noe senere. Resultatet ble imidlertid godkjent, og det ble etter hvert klart at høyresida vant valget.

Høyre ble reddet av den høye valgdeltakelsen på vestkanten, og den lave valgdeltakelsen i østlige bydeler. I enkelte valgkretser på indre øst var valgdeltakelsen for første gang under 50%. Det er fristende å trekke parallellen til valget hvor Bush slo Gore i presidentvalget i 2000.

Spørsmålet blir om det blir byrådskifte i 2007, om venstresida lykkes med å mobilisere velgerne til valgurnene. Forrige gang ble venstresida hjulpet av et høyrebyråd som tråkket i flere salater i sin iver etter å føre en offensiv nyliberalistisk politikk, på tross av dette fortsatte Erling Lae som byrådsleder. Denne gangen er situasjonen annerledes. Konsekvensene av høyrestyret har blitt noe dempet. Tildels av at de rødgrønne har økt bevilgningene til Oslo noe, og tildels fordi høyre/frp-byrådet i større grad enn det forrige byrådet blir presset fra venstre framfor høyre.

I 2003 proklamerte Oslo LO at det var på tide å kaste Lae-byrådet. De tok initiativ til samarbeid med Arbeiderpartiet, SV og RV for å få til en politisk plattform mot privatisering og for et nytt byråd. I perioden forut for valget i 2003 hadde byrådet bestående av Høyre, Krf og Venstre prøvd å gjennomføre flere kontroversielle, nyliberalistiske vedtak om å selge unna kommunal eiendom.

Disse vedtakene viste seg imidlertid ofte vanskelig å faktisk gjennomføre, et av dem var å selge de mest forfalne skolebyggene til private, for at kommunene så skulle leie dem tilbake. Det salgsvedtaket byrådet fikk mest motbør i var forsøket på å selge Blitz. Ideen om å privatisere Blitz var i utgangspunktet en usannsynlig dårlig idé, men på toppen av det hele ville byrådet selge til legen Sharok Ezazi. Ezazi ble senere tiltalt for flere forhold av økokrim og ble dømt til seks og et halvt års fengsel. Denne mannen synes byrådet det var en god idé å selge Blitz til.

Selv om Høyre fortsatte å sitte i byråd etter valget i 2003 skjedde det endringer i flertallet i bystyret. I stedet for et byråd bestående av Venstre, KrF og Høyre, fikk Oslo et byråd bestående av Frp og Høyre. Dessuten fikk AP, SV og RV nå 29 av 59 representanter i bystyret, tidligere vært 26 av 59 representanter i bystyret. Det innebar at det nå bare har trengtes å få med enten Venstre eller Krf for å stemme ned byrådets forslag. Altså ble det sittende byrådet nødt til å forholde seg til venstresida på en annen måte enn det forrige Ventre, Krf og Høyre-byrådet.

Mindretallsbyrådet fram til 2003 hentet i stor grad sin støtte fra Frp, og førte en politikk de kunne selge inn dit. Det sittende byrådet forholder seg til en venstreopposisjon. Det betyr imidlertid ikke at det sittende byrådet ikke har sine svin på skogen. Et eksempel på byrådets inhumane politikk er aksjonen mot Plata i juni 2004. Arrestasjoner, bøtelegginger og bortvisninger foregikk i høyt tempo. Den 8. juli 2004 ble miljøet flyttet noen få hundre meter opp til Skippergata. I oktober fortalte en forsker at rusmiljøet var mer voldelig og mer åpent for ungdom etter Plata-oppsplittingen og i november 2004 hevdet Norges fremste eksperter på politirett at politiaksjonen var ulovlig.

Byrådet fortsatte også å selge unna kommunal eiendom. Et eksempel er salget av de kommunale boligene for funksjonshemma i Mor Go’hjertas vei 23 på Bjølsen. Byrådet ville selge dette til private. Boligaksjonister okkuperte dette bygget høsten 2004 i protest mot privatiseringsplanene, men byrådet kastet dem ut i 2005 slik at kjøperen av eiendommen kunne overta uten brysomme okkupanter. Aftenposten skriver 1/9 2005 om hvordan sporene etter husokkupasjonen forsvinner. «Nå slipes, males og pusses det før det blir full rulle med visninger i tiden fremover.(…). Dette er nok et konsept som er tenkt å treffe unge boligkjøpere på boligjakt. Her er det smakelig interiør, snertne leiligheter og kort vei til mye av det som unge Oslo-beboere måtte bry seg om.»

Byrådet fører fortsatt nyliberal politikk og kan fortsatt trygt kastes. Ved opptakten til dette valget har imidlertid ikke byrådet prøvd seg på like mange blødmer rett oppunder valget som ved valget i 2003. De to nevnte blødmene til det sittende byrådet ligger et par år tilbake i tid, byrådet håper nok på at de er glemt. Det betyr at de som ønsker et nytt byråd vil få litt mindre drahjelp fra et privatiseringskåt høyrebyråd sammenligna med valget 2003.

Det stiller større krav til at venstresida er i stand til å skissere opp et konkret og troverdig alternativ til fortsatt høyrepolitikk. At valgdeltakelsen i venstresidas og arbeiderklassens kjerneområder var på et historisk lavmål i Oslo i 2003 tyder på at dette ikke lyktes i 2003. Skal det bli byrådskifte i Oslo denne gangen må dette forandres på, og venstrsida må bygge på egen styrke og klare alternativer til nyliberalismen, og kan ikke sette sin lit til at høyresida skaper sine egne banemenn.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.