IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kommentar

Vårt raseri har satt søkelyset på politivolden og rasismen

11obiora.jpg

linje

Publisert: 18.08.2007

Riksadvokaten har talt: Obiora-saken skal sendes tilbake til Spesialenheten for ny etterforskning. Det kreves flere opplysninger før tiltale eller henleggelse.

Justisminister Knut Storberget mottok for en stund siden et brev og 2410 underskrifter. Brevet inneholdt et krav om at riksadvokaten måtte bringe Obiora-saken inn for rettsapparatet. Advokaten til Obioras familie krever at politimennene tiltales for forsettlig drap. Noe som hadde skjedd for lenge siden, om ikke de tre innvolverte var polititjenestemenn.

Eugene Ejike Obiora var en fattig student som trengte penger til sin sønns bursdag. På Østbyen sosialkontor fikk han avslag og etterpå ble han kvalt av politiet. Det var flere vitner som så at Obiora ble kvalt. Halsgrepet, som kun skal brukes i nødverge, ble brukt av politiet både inne på sosialkontoret og utenfor.

I følge advokaten til de etterlatte, Abid Raja, fortalte flere vitner om hvordan politimannen Trond Volden tok på seg hansker og sa: «Jeg kveler ham!»

En 12 år gammel gutt mistet faren sin, og Obioras far døde av sjokk da han fikk vite om sønnens død.

Dårlig politiarbeid?

Riksadvokatens beslutning kan kanskje sies å være en slags innrømmelse: Politiets håndtering av Eugene Obiora var «dårlig politiarbeid». Kanskje kan det også ses som en liten seier for alle, svarte og hvite, som har stått på for rettferdighet i denne saken. Men det er slett ikke sikkert at ny etterforskning får riksadvokaten til å ta ut tiltale mot Obioras mordere.

Foretaksstraff til Trondheim politikammer slik som Oslo politikammer fikk i forbindelse med Aconcha-Kohn-saken i 2004, kan bli resultatet.

Vi kan derfor ikke være fornøyd med riksadvokatens beslutning, vi krever tiltale mot Obioras drapsmenn. I tillegg må Obiora-saken og de andre dødsfallene som har skjedd i politiets tjeneste gjennomgå en uavhengig granskning. Dagsavisens oppslag 30. juni om at 16 personer har mistet livet i politisaker siden 2005 og at10 av dødsfallene er ferdig etterforsket av Spesialenheten, bare forsterker dette kravet.

Det var lenge stille blant politikerne om Obiora-saken. Det er derfor gledelig at de to regjeringspartiene SV og Sp har sendt brev til justisministerten med krav om granskning av politiet.

Men det som er sikkert er at alt raseriet mot politiet, mot Spesialenhetens henleggelse i Obiora-saken, har spilt en avgjørende rolle for få saken opp i offentligheten, for at søkelyset er satt på rasisme og vold i politiet.

Forbrytelser lønner seg ikke, sies det, men åpenbart gjelder ikke dette politiet. Flere kjente og ukjente tilfeller av brutal politivold under arrestasjoner har blitt offentliggjort. Thomasz Wacko døde 5. juni 2003 etter at politiet tok halsgrep på ham. 18 år gamle Tony Askevold ble kvalt av en politioverkonstabel 1. april 1990. Robert Michael Aconcha-Kohn ble i 2004 sprayet i ansiktet med pepperspray. Han fikk deretter påsatt en foret hette over ansiktet. Han hadde også begge hendene i håndjern bak ryggen og sammenbundne bein. Deretter ble han lagt på magen med ansiktet ned i baksetet på en bil. 7 politimenn var med på dette. Michael døde.

Hvordan kan politiet i det hele tatt slippe unna med sånt? Det er bare når noen blir sett på som verdiløs, at folk kan slippe unna med sånt.

Gjort folk forbanna

Obiora-saken har gjort folk forbanna og alle presseoppslagene har satt politiet i et dårlig lys. Hvorfor har de ikke et ønske om å «ordne opp» etter seg? Politiet hadde hatt alt å vinne på det. Et svar er at korpsånden er sterkt rettet inn på å beskytte korpsets medlemmer, men det er også betimelig å stille et annet spørsmål: Hva skal vi med politiet, og hvilken rolle spiller det i et kapitalistisk samfunn?

Internasjonale Sosialister i Bergen hang opp plakater, til et møte om Obiora-saken, med bilde og navn på en av de innvolverte politimennene. Den samme som før er kjent for å ha tatt kvelertak på to andre svarte personer. IS ble etter det nekta å bruke møtelokalet de hadde bestilt. Men møtet ble likevel gjennonført IS blir tiltalt for «æreskrenkelse».

Politimennene som var med på arrestasjonen som fikk dødelig utgang, er i skrivende stund ikke tiltalt for noen ting.

Krav

Organisasjonen Respekt krever at:

-Saken må behandles i retten.

- De mistenkte politimennene må permitteres.

- Spesialenheten for politisaker må ta inn uavhengige jurister der politiet er siktet for rasisme eller grov vold.

- Uavhengig granskning av saken.

Opprop kan signeres på krevrespekt.no eller via sms-melding «opprop obiora ditt navn» til 2400.

Obiora-saken kan bli et eksempel på at vi kan vinne kampen mot rasisme og politivold.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.