IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kommentar

Hamas sin seier i Gaza er et slag mot Bush sine planer

Den palestinske bevegelsen Hamas sin militære seier over den rivaliserende organisasjonen Fatah på Gaza-stripen i midten av juni var et slag mot imperialismen i Midtøsten, skriver Simon Assaf i Socialist Worker.

linje

Publisert: 18.08.2007

USA og dets allierte har beskrevet den islamistiske gruppa Hamas sin utdrivelse av Fatah fra Gaza som et «militærkupp» som har som mål å skape en «mini Taliban stat».

Dette er helt på jordet. Hamas er den demokratisk valgte palestinske regjering. Dens seier har stoppet en militær maktovertakelse finansiert av USA og dets israelske og egyptiske allierte. George Bush styrtet til for å omfavne «moderate i Fatah» i «kampen mot ekstremisme».

Men det er Bush som har jobbet hardest for å frata Fatah enhver troverdighet blant palestinere ved ikke en gang å gi den minste innrømmelse i bytte for organisasjonens anerkjennelse av Israel.

Oppgjøret skjedde etter et forsøk på å drepe Hamas sin statsminister Ismail Haniyeh. Sinte Hamas-soldater bestemte seg for å knuse det de så som begynnelsen på et egyptisk-inspirert kupp. Forlatt av sine tilhengere, falt Fatah sammen. Hundrevis av organisasjonens soldater overga seg eller fjernet seg fra kampen. Andre flyktet over grensa til Egypt.

Forbauset

At Hamas seiret så raskt forbauset USA. Israel og landets arabiske allierte samlet seg rundt den palestinske presidenten, Fatahs Mahmoud Abbas.

Dagen etter at Abbas sine sikkerhetsstyrker var drevet ut av Gaza, lovet Bush at israelerne ville «lette på beleiringen» av Vestbredden for å «bevise at livet under Fatah var bedre enn under Hamas». Bush sine kommentarer ble raskt fulgt opp av israelerne som lovet at de endelig ville overføre noen av palestinernes skatteinntekter som er verdt hundrevis av millioner dollar.

For Abbas og hans palestinske selvstyremyndighet var dette for lite for sent. Abbas har tatt i ed en ny regjering ledet av Salam Fayyad, en USA-utdannet teknokrat som var IMFs representant i Palestina fram til 2001.

Denne siste ydmykelsen må være smertefull for generasjoner av Fatah-soldater og deres støttespillere.

Fatah har forandret seg fra en organisasjon som kjempet mot sionismen og imperialismen til en organisasjon som i imperialismens og sionismens tjeneste holder vakt over sitt eget folk.

Kontroll

Fatah, først under Yasser Arafat og nå under Mahmoud Abbas, sa seg enige i å kontrollere palestinerne i bytte mot å kunne styre den egentlig maktesløse palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden og i Gaza. Til tross for sine innrømmelser, har de måttet tåle mange ydmykelser fra USA og Israel.

USA krevde at Abbas skulle knuse enhver motstand før de kom med noe konkret i forbindelse med «veikartet for fred». Israel har bygd en apartheid-mur som snirkler seg over de okkuperte områdene.

Når muren er ferdig vil den annektere 47 prosent av Vestbredden, isolere palestinske samfunn slik at de blir ghettoer og stengte militære soner. Rundt 12 prosent av palestinerne vil bli fanget innenfor murens grenser, inkludert 200 000 innbyggere i Øst-Jerusalem.

Disse ubarmhjertige landtyveriene har gjort at palestinerne lever på 12 prosent av sitt historiske hjemland.

Da israelerne tok mer av Vestbredden, forlot israelske settlere Gaza-stripen i noe som i vide kretser ble sett på som en seier for motstanden.

Oppmuntret av den israelske tilbaketrekkingen, foretok Hamas sitt modigste trekk. I januar 2006 stilte de til valg og vant på grunn av dyp misnøye med Fatah.

USA og dets allierte organiserte en internasjonal boikott av palestinerne. Israel beleiret Gaza og arresterte ministre og parlamentsmedlemmer fra Hamas.

USA, Israel og deres arabiske allierte i Egypt forsøkte å knekke Hamas ettersom den internasjonale boikotten straffet vanlige palestinere for deres demokratiske valg av regjering.

Kupp

I stedet for at boikotten og sanksjonene isolerte og svekket Hamas, ødela den Fatah.

Med sin strategi om å isolere Hamas, insisterte Egypt og USA på at Abbas skulle iscenesette et kupp mot Hamas-regjeringen.

I april kunngjorde Israel at de overførte massevis av ammunisjon til de palestinske selvstyremyndighets-soldatene mens 500 godt trente Fatah-soldater krysset grensa fra Egypt til Gaza. Det var økende frykt for at det bare var snakk om tid før Fatah lanserte et kupp mot Hamas.

Likevel, til tross for Hamas-seieren, forblir Gaza isolert og omringet av fiendtlige krefter. Hamas kan ikke beseire Israel militært, de kan heller ikke gjøre noe med den egyptiske blokaden på sin sør-grense. Siden de er avhengig av Israel når det gjelder kraft og vann, og mat og medisiner fra Egypt, kan den eneste løsningen bli de arabiske herskerne. Som Fatah lærte tidligere, deres støtte har alltid en pris: revolusjonær politikk må nedtones.

Israel som ble ydmyket av sitt nederlag for den radikale islamistiske Hizbollah-gruppa i Libanon i fjor, truer med å starte en ny krig på Gaza-stripen.

Palestinerne er fanget mellom et fiendtlig egyptisk diktatur og en hatefull israelsk stat. Det hviler et stort ansvar på den voksende bevegelsen i Egypt å styrte sin diktator, Hosni Mubarak.

Det ville være et viktig nederlag for imperialismen og begynnelsen på en prosess som kan føre til frigjøringen av det palestinske folket.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.