IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Hefte

En av vår tids fremste marxister

Etter grunnleggende revolusjonære tenkere som Marx og Lenin, kommer Trotsky på trykk, som nummer tre i Rebels guide-serien, med Gramsci som nummer fire. Heftet gir en kort, men konsis oppsummering av Leon Trotskys viktigste bidrag i kampen for en sosialistisk verden.

linje

Publisert: 18.08.2007

Heftet tar oss gjennom alt fra Trotskys fødsel i 1879; hans politiske utvikling fra nysgjerrig student til dedikert revolusjonær. Det følger hans politiske liv som revolusjonær leder, til hans tragiske skjebne som offer for Stalins kontrarevolusjon.

Etter å ha tilegnet seg Marx’ tankeverktøy, viste Trotsky seg ikke bare som en av vår tids fremste intellektuelle marxister, men også i stand til å omsette revolusjonære teorier i den praktiske virkelighet. Vi får et godt innblikk i livet til Stalins viktigste motstander, og vi får vite at hans familie alle døde før Trotsky selv ble drept av Stalins hemmelige agenter i Mexico i 1940. Heftets lettfattelige 18 kapitler viser at de utfordringene revolusjonære sosialister står overfor i dag, ikke skiller seg mye fra de Trotsky og hans kamerater stod opp imot. I en verden som stadig er preget av fattigdom, nød og kriger er hans erfaringer og kunnskap avgjørende for å forstå hvordan kapitalismen kan bekjempes og en bedre verden kan oppnåes. Ikke minst er hans forståelse av og strategi for å bekjempe den voksende fascismen enestående.

Trotsky advarte mot Hitler

Allerede i 1930 advarte Trotsky mot Hitler. Han proklamerte at fascismens seier ikke bare ville bli den tyske arbeiderklassens tap, men et slående tap for progressive krefter i arbeiderbevegelsen over hele kontinentet. Han argumenterte i samme stund for at utviklingen kunne stoppes gjennom organisert motstand i hjertet av den tyske økonomien, i fabrikkene og på arbeidsplassene. I 1932 da det reformistiske sosialdemokratiske partiet (SPD) hadde over en million medlemmer og det tyske kommunistpartiet (KPD) hadde 300.000 medlemmer lå det også an til et seirende sosialistisk flertall.

Selv om Trotsky argumenterte så sterkt han kunne, for at de to partiene skulle samarbeide for å slå tilbake fascismen, var det Stalins reaksjonære strategi som ble den gjeldende. Gjennom å nekte samarbeid med sosialdemokratene, og se på dem som hovedfienden (Stalin kalte dem for «sosial-fascister»), gjorde Komintern ved Stalins ordre det mulig for høyre-ekstreme krefter å knuse enhver form for organisert sosialistisk aktivitet. All form for selvstyrt organisering, til og med speidergrupper ble forbudt. På tross av at Trotsky gang på gang oppfordret til enhetsfront mot nazistene, og oppbygging av nye sovjeter nedenfra, var alle hans forsøk forgjeves. Stalins «kommunisme i ett land» og Hitlers påfølgende doktrine om den «rene ariske rase» ble den tragiske døden for den sosialistiske revolusjonen og det som en gang hadde vært en kraftig og velorganisert arbeiderklasse.

Det kan fra dette perspektivet sees som dyster lesning, men det finnes viktig lærdom i denne dyrekjøpte historien, som forteller oss hva som må til for at historien ikke skal gjenta seg.

Forfatter Esme Choonara passer på at leseren får god oversikt over alle relevante verk, der hun oppgir kildehenvisninger hvor man skulle likt å vite mer. Dette er bra, fordi hvert kapittel i seg selv berører emner nok til å bli hundre sider tykke bøker. Vi vet at revolusjonær historie er ukjent historie. Fordi den historien vi lærte på skolen i stor grad er de herskende klassers historie. A Rebels Guide To Trotsky er på mange måter den russiske arbeiderklassen historie. Trotskys liv er som Lenins, uløselig knyttet til denne bevegelsens seiere og nederlag.

Dette heftet er essensielt for enhver aktivist med behov for å knytte sine ideer opp imot en tradisjon og historie.

Kan bestilles gjennom Gnisten: 
gnisten@intsos.no


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.