IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Aker Kværner kan bli dømt for Guantanamo

Aker Kværner ASA har fått hard og berettiget kritikk for sitt engasjement på Guantanamo Bay. Aker Kværners heleide datterselskap Kvaerner Process Services Inc hadde frem til høsten 2005 omfattende virksomhet ved basen, på oppdrag fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

linje

Publisert: 18.05.2007

De har blant annet bygget fengselsceller, tanket opp fangeflyene som har landet på basen og vedlikeholdt strømleveranser til lys- og lydtorturcellene. Før Aker Kværner tapte kontrakten på Guantanamo, representerte selskapet det største utenlandske nærværet ved basen. 700 Aker Kværner-ansatte har vært ansvarlig for driften på basen. Nå kan Kjell Inge Røkkes selskap bli dømt for brudd på norsk straffelov.

For ett år klaget ForUM for utvikling og miljø Aker Kværner inn for OECD sitt kontaktutvalg i Norge, som konkluderte med at Aker Kværners drift av fengslene var medvirkende til menneskerettighetsbrudd på marinebasen. Kontaktutvalget uttalte også at de hadde «merket seg at selskapet ikke synes å ha utarbeidet etiske retningslinjer for sin virksomhet». Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge» rettet knusende kritikk mot selskapets virksomhet på Guantanamo Bay, og NRK avlyste visningen av dokumentaren. Norwatch er blant de mange som har engasjert seg i saken. Attacs landsmøte i fjor krevde at Aker Kværner måtte stilles for retten. Nå kan kravene om en reaksjon mot Aker Kværner gi resultater. Ivar Johansen (SV) anmeldte selskapet til Riksadvokaten for brudd på menneskerettighetene i fjor.

I mars i år kom nyheten om at Riksadvokaten beordret det nasjonale statsadvokatembetet til å etterforske saken videre. Det nasjonale statsadvokatembetet etterforsker og bringer saker om tortur og internasjonale forbrytelser mot menneskeheten inn for retten. Tidligere i år utarbeidet advokatfirmaet Stabell & Co en rapport for Amnesty i Norge, som slår fast at Aker Kværner kan bli dømt av norske domstoler for medvirkning til seksuelle overgrep og vold i fangeleieren Guantanamo Bay. Rapporten konkluderer blant annet med at Aker Kværners arbeid på basen oppfyller lovens krav til forsettelig medvirkning, og at Aker Kværner kan stilles for retten i Norge, selv om torturen er begått på Cuba.

Monika Ustad

Les hele Amnesty-rapporten her: http://www.amnesty.no/web.nsf/pages/16B5577E329435FEC125726000307714

Close Guantanamo prison! Signer her: http://www.avaaz.org/en/close_guantanamo/


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.