IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

25_demo_paris.jpg

Olivier Besancenot er det virkelige alternativet i det franske valget

Den offisielle kampanjen i forbindelse med det franske presidentvalget startet i begynnelsen av april. Den første valgrunden vil finne sted 22. april. Kampanjen til LCRs kandidat, Olivier Besancenot, uttrykker de siste åras motstandsånd, skriver Socialist Worker.

linje

Publisert: 10.05.2007

Dekningen av valget har vært dominert av de to ledende kandidatene – Nicholas Sarkozy fra høyrepartiet UMP og Sosialistpartiets kandidat Ségolene Royal.

Sarkozy ble godt kjent da han som innenriksminister, under opptøyene i franske forsteder i 2005, kom med et avskyelig angrep på opprørerne og kalte dem «avskum». Han var også ansvarlig for å sende opprørspolitiet inn på Sorbonne og andre universiteter for å bryte opp forrige års studentokkupasjoner mot CPE-arbeidsloven. Sarkozy har fortsatt med denne høyrevridde agendaen under valgkampen. Forrige uke fordømte han «ukontrollert immigrasjon» til Frankrike og argumenterte med at unge mennesker som begår selvmord og pedofile er genetisk programmert til slik atferd.

Ségolene Royal har presentert sin kampanje som et brudd med gamle valgformer og presentert seg selv som en ny type moderne kandidat som appellerer direkte til folket. I virkeligheten er Royal forpliktet overfor nyliberal politikk. I fjor uttrykte hun sin støtte til Tony Blair. Hun har gått i sikksakk under hele valgkampen og til tider blitt tvunget til å snakke venstreorientert, mens hun andre ganger har fulgt Sarkozys agenda.

Bakteppe

Det virkelige bakteppet for valget er kampene som har rystet det politiske terrenget i Frankrike de siste få åra.

I mai 2005 ble det flertall i en folkeavstemning mot EU-grunnloven. «Nei»-komitéene forente opposisjonen mot nyliberalismen. Mange medlemmer og tilhengere av Sosialistpartiet stemte nei i opposisjon til ledelsen i sitt eget parti.

Høsten 2005 spredde opptøyene i Paris sine forsteder seg til mange andre byer. Hundrevis av unge mennesker var involvert. De var sinte etter mange års fattigdom, politiundertrykking, rasisme og arbeidsløshet.

I mars 2006 slo protester og streiker tilbake regjeringens foreslåtte CPE-arbeidslov som ville ha innskrenket rettighetene til unge arbeidere. Disse kampene sammen med frykten for at fascist-kandidaten Jean-Marie Le Pen kan gjenta sin valgsuksess fra 2002 og nå andre valgrunde, har ført til at et betydelig antall mennesker har registrert seg for å stemme for første gang.

Utenfor Sarkozys og Royals fallitt, finner en annen valgkamp sted. Kampanjen til Olivier Besancenot, kandidaten til LCR (Ligue Communiste Révoluionnaire) uttrykker motstandsånden fra de siste få åra.

Under slagordet «våre liv er mer verdt enn deres profitter», trekker Besancenot til seg nye krefter over hele Frankrike. Besancenot er postarbeider. Han var den yngste franske presidentkandidaten noensinne da han i 2002, 28 år gammel, stilte til valg og vant 1,3 millioner stemmer – 4,25 prosent.

Han er nå på valgkampturne over hele Frankrike og taler på store, unge og entusiastiske offentlige massemøter og møter grupper av arbeidere i konflikt og andre som slåss for sine saker. Nylige valgkampmøter er blant annet 1500 mennesker i Bordeaux, 500 mennesker i Valence – der også arbeidere fra Reynolds pennfabrikk som slåss mot nedbemanning snakket – 800 mennesker i Clermont-Ferrand i det sentrale Frankrike.

Besancenot talte også på Corsica for første gang i forrige uke da han var på et møte med 100 mennesker i byen Calvi og et møte med 450 mennesker i Ajaccio.

Det er klart at Besancenots kampanje treffer opposisjonsstemningen mot nyliberalisme og sinnet mot rasisme og usikkerhet som føles av mange.

I meningsmålingene har han vært minst 2 prosent foran andre venstreside-kandidater som Marie-George Buffet fra Kommunistpartiet, Arlette Laguiller fra Lutte Ouvriere og antiglobaliseringsaktivisten José Bové som stiller som uavhengig venstreside-kandidat. Hans ledelse over Kommunistpartiet er betydningsfull ettersom det en gang var det sterkeste partiet i Frankrike og har dominert venstresiden.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.