IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Leder

Ikke avskriv et angrep på Iran

linje

Publisert: 29.03.2007

Daglig ser en nå nye trusler fra USA mot Iran, lekkasjer til pressen om angrepsplaner og nye tegn på en militær styrkeoppbygging. Samtidig gjentar den politiske eliten i USA at vi ikke står overfor et angrep.

Det som er sikkert er at det vil være dumt å avskrive en krig mot Iran. Selv om USA har bundet store ressurser til krigen i Irak, står sterke krefter bak en utvidelse av krigføringen.

For å modne det «det internasjonale samfunnet» bak en tøffere linje mot Iran, kjører USA på med en knallhard utpressing overfor de andre stormaktene i FNs sikkerhetsråd. Hvilke hestehandler som foregår vet vi ennå ikke, men at en kombinasjon av tvang og råtne avtaler er en del av spillet der, er sikkert.

Sikkerhetsrådet skrur grepet stadig strammere om Iran. Sanksjoner mot iranske bedrifter og pengekilder skal tvinge Iran til å oppgi sitt kjernefysiske program.

At USA denne gangen må gå omveien om FN, og der møter en viss motstand, viser hvor svekket USA har blitt som stormakt. Før krigene mot Afghanistan og Irak gjorde USA et poeng av at de ikke trengte FNs godkjenning for å krige.

Bush-administrasjonen spyttet åpenlyst på FN. USA innsatte John Bolton som FN-ambassadør. Han var kjent for erklæringen om at «det fins ikke noen slik ting som de Forente Nasjoner ... Hvis en fjernet ti etasjer fra FN-bygget, ville det ikke bety noen ting.»

Etter det katastrofale kongressvalget i fjor høst måtte Bolton gå, men Bush-administrasjonen er om mulig enda mer desperat enn før. Den er like oppsatt som før på at amerikanske bedrifter skal få tilgang til å plyndre Midtøstens olje. En stor del av denne befinner seg i Iran.

For det andre er USA oppsatt på å kontrollere og dominere over oljeressursene. I en tid hvor Kina seiler opp som USAs utfordrer, håper USA gjennom kontroll over de vitale oljeressursene i Midtøsten, å bestemme utviklingstakten til rivalen.

Videre har USA absolutt ikke noe ønske om at Iran skal få beholde den nyervervede statusen som regional stormakt. Ettersom USA har tatt knekken på Irans hovedrival i øst, Irak, virker Iran sterkere enn på lang tid.

For det fjerde er det mulig at de neokonservative rett og slett håper at den fallende støtten til krigen i Irak kan snu til en ny patriotisme ved å angripe Iran.

Sikkert er det at USA er frenetisk fikserte på Iran. Det sentrale strateginotatet National Security Strategy document for 2006 lar ikke budskapet stå mellom linjene: «Det enkeltlandet som representerer den største trusselen mot oss er Iran.»

Måten Iran blir håndtert fra offisielt amerikanske hold minner mer og mer om oppbyggingen mot Irak-krigen. Fra Det hvite hus og Pentagon virvles opp propaganda egnet til å skremme folk flest.

For det første hevdes det at Iran er i ferd med å bygge atombomben. Dette er rene spekulasjoner, ettersom det ikke fins noen beviser som dokumenterer noe sånt. Og selv om Iran skulle ønske å gjøre det, sier til og med CIA at det ikke vil kunne skje på minst ti år.

Videre sier Pentagon at Iran utstyrer den irakiske motstandsbevegelsen med våpen. Heller ikke her er det blitt lagt frem noen dokumentasjon som sannsynliggjør at så skjer. At det kan komme til å skje, skulle USA beordre angrep mot Iran, er ikke usannsynlig. Men så langt har Iran hatt mer å tjene på ikke å bli viklet inn i krigen i Irak, men la denne gå sin egen gang.

Nylig trakk USAs visepresident Dick Cheney frem et nytt og skremmende argument for hvorfor USA ikke kunne forlate Irak. De USAnske troppene der var nemlig nødvendige i tilfelle et angrep på Iran.

Da var katta ut av sekken: USA trenger soldatene i Irak i tilfelle krig mot Iran!

Heller ikke er intensiveringen mot Iran redusert til ord og trusler. En tredje hangarskipgruppe er snart på plass utenfor Iran. Gravende journalister som Seymour Hersh (i tidsskriftet New Yorker) har avslørt detaljerte planer for hvordan angrepet vil forløpe.

Ikke det at en trenger å være en gravende journalist for å avdekke slike planer lenger. Lekkasjene om angrep sitter like løst som president Bushs erklæringer om at «we haven’t taken any options off the table».

Som den tyske dramatikeren Berthold Brecht sa det i Krigens ABC: Når de høye taler om fred/ vet de lave at det fins krig./ Når de høye fordømmer krig/ er angrepsplanen utarbeidet./ Den krigen som kommer/ er ikke den første. Før den/ var det andre kriger./ Da den forrige var over/ hadde noen seiret og noen tapt./ Hos de som hadde tapt/ led de fattige nød./ Hos de som hadde vunnet/ led de fattige også nød.

Ingen bør være i tvil om at en eventuell bombing av Iran vil åpne portene til helvetes forgårder. Iran har erklært at et slik angrep vil bli besvart med et motangrep mot Israel, USA i Irak eller mot oljetrafikken i Persiagulfen.

Dermed vil USA bli tvunget til å gå inn med bakkestyrker. Og på bakken i Iran er det ikke usannsynlig at USA taper, akkurat som Israel gjorde det i Libanon i fjor sommer. Og i et slikt scenario kan USA føle seg tvunget til å svare med atomvåpen.

Sannheten er derfor den motsatte av den USA prøver å etablere. Det er USAs og Israels atomvåpen vi bør være redde for.

Betydningen av fortsatt kamp mot «krigen mot terror» gir dermed seg selv. I overskuelig fremtid må sosialister sette denne kampen i sentrum. Det er grunn til optimisme. I USA er motstanden i kraftig vekst. I januar demonstrerte en halv million amerikanere i Washington mot krigen i Irak.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.