IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Aktuelt

Kampen om LO

0608_valla_lo.jpg

For mange har Gerd-Liv Valla vært en torn i øyet de siste åra. Hun satte fagbevegelsens interesser på dagsorden på en måte som var utålelig for de borgerlige etter at hun ledet «den lange valgkampen» som førte tyil den rød-grønne regjeringa.

linje

Publisert: 29.03.2007

Måten sykelønnsordningen ble forsvart på i fjor høst førte til at hun ble utålelig for mange sosialdemokrater også.

Valla ble symbolet på en mer offensiv fagbevegelse – som aktivt utøvde politisk makt. Man trenger bare å se på hvilken som helst nett-debatt det siste året for å se hatet fra det borgerlige fotfolket.

Derfor var det ikke nødvendig med noen stor konspirasjon for at alle hennes motstandere skulle kaste seg på i det øyeblikket Valla viste sin akilleshæl – en lederstil og arbeidsmåte som mildest talt ikke var inkluderende. I denne kampen gjorde Valla alle de feil det var mulig å gjøre. Det ble til en kampanje som bare vokste etter hvert som hennes politiske motstandere i Arbeiderpartiet og LO så at nå kunne de sette inn nådestøtet.

Politisk agenda bevist

Den politiske agendaen ble bevist da Fellesforbundets leder dagen etter Vallas avgang langet ut mot den politiske linjen Valla og Fagforbundets leder Jan Davidsen hadde stått for – og fått LOs tilslutning til. Nå måtte LO slutte å refse «sine egne» i regjering – og akseptere at Arbeiderpartiet ofte ville komme til andre konklusjoner enn LO – fordi de «måtte ta hensyn til hele folket».

Vallas avgang etterlater et vakuum. Nå er det kamp om hvordan det skal fylles. Bjørndalen sier at nå må LO nøye seg med å være en interesseorganisasjon uten selvstendig politikk. Han får naturlig nok ros fra VG og støtte fra høyresida.

I Arbeiderpartiet er høyresida styrket. Det er ikke sikkert at det samme kan sies om LO. I første omgang er LO sentralt svekket. Det åpner også spillerommet for venstresida i fagbevegelsen – som i en rekke saker var i konflikt med Valla. Nå kan det bli vanskeligere å tvinge opposisjonen mot EUs tjenestedirektiv og den nye pensjonsreformen til taushet.

Bjørndalen vil merke at Fellesforbundet er avhengig av et sterkt LO for at frontfagmodellen i lønnsoppgjørene skal virke – og de andre forbundenr ikke skal overse Fellesforbundets krav til moderasjon.

Knut Øygard


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.