IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Trondheim – en by i Somalia?

– Akkurat nå er jeg stolt over å være medlem av Trondheim bystyre, konstaterte Senterpartiets Ola Borten Moe etter at flertallet i bystyret trosset regjeringens og Jern-Ernas asylpolitikk.

linje

Publisert: 25.10.2004

Trondheim bystyre har i disse dager bestemt at regjeringens linje om å sulte og fryse ut av landet flyktninger, ikke skal gjelde i byen, men at rådmannen i stedet skal gi nødhjelp til asylsøkere som blir bortvist fra asylmottakene. Regningen for nødhjelpen sendes til staten.

Vedtaket fra Trondheim kommune er stikk i strid med dagens rådende asylpolitikk fra regjeringen. Asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden, og som fortsatt blir boende i mottak innen utreisefristen, mister i dag all pengestøtte til livsopphold. De risikerer deretter å bli kastet ut av mottaket.

Sint Solberg

Viktigheten av dette vedtaket kan ikke understrekes nok. Listen over rasistiske tiltak unnfanget i Bondevik-regjeringa er lang: Vi snakker om Dublin-konvensjonen(Schengen-avtalen), 48-timers regelen og nå borfallet av alt økonomisk ansvar overfor flyktninger som fortsatt befinner seg i landet, men som teknisk sett ikke har oppholdstillatelse. I tillegg til dette kom også flere andre, men mindre tiltak som skulle forverre tilværelsen for en allerede hardt presset asylgruppe: norskkurs ble lagt med de følger at menneskene isoleres. Det ble vanskeligere å få arbeidstillatelser. Ansatte ved asylmottakene ble også instruert til å vise mer autoritet, og gjerne gi bøter for den minste forseelse.

Da Borten Moe for noen uker siden gikk til Adresseavisen, med ønske om å skape en sosial ramme omkring disse statusløse flyktningene, satte dette sinnet i kok hos de konservative. Kommunalminister Erna Solberg rykket ut i samme avis med denne advarselen: «Hvis politikerne lokalt vil gjøre Trondheim til Somalias største by, så værsågod.» Trondheim er en liten by med 150.000 innbyggere, og i somalisk kontekst ikke annet enn en landsby størrelsen tatt i betraktning. I Somalias hovedstad Mugadishu bor det ca to millioner mennesker. Til sammenligning bor det 13.689 personer med somalisk bakgrunn i Norge som helhet, og ca femten prosent av disse igjen har funnet veien til byen i Midt-Norge.

Slo tilbake

Men advarselen fungerte mot sin hensikt. Både i Arbeiderpartiet og i SV har det lenge vært motstand mot den knallharde linjen som regjeringen fører i asylpolitikken. Det er sågar mange i SV som mener at denne politikken som i dag føres i seg selv rettferdiggjør et regjeringssamarbeid med AP, rett og slett «for å kaste Erna Solberg og regjeringen».

Stigmatiserer de svake

Vedtaket i Trondheim bystyre er viktig, selv om det ikke er nok. Flertallet av de som bor i Norge har ingen interesser av å stille seg bak regjeringens flyktningepolitikk. Heller omvendt har de interesse av å stå sammen med flyktningene. Den samme regjeringa som kler seg i brunt på dette området, angriper folk flest også på alle andre områder – være det seg utenriks i Irak, næringspolitisk her hjemme eller gjennom dens forsøk på å knekke velferdsstatens premisser.

Norge er et land med stor plass og mye penger. Man får inntrykk av at flyktninger og innvandrere vil ødelegge dette. For regjeringen lønner det seg at et slikt bilde består. De vil på denne måten slippe lettere unna ansvaret for sin egen usosiale politikk ved å skyve svake grupper foran seg og skylde på dem. Det er på tide å formulere et mottrekk, for på denne måten å legge ansvaret for ødeleggelsene der det hører hjemme. Internasjonalisme er det beste svaret på globaliseringens paradoks – mennesker før kapital, mennesker før profitt.

Jan Roger Ljønes


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.