IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kommentar:

Splittede Frp-rasister

DE SISTE månedene har Fremskrittspartiet falt på meningsmåling etter meningsmåling og mistet eller ekskludert en rekke stortings- og lokalpolitikere. De beste underholdningsprogrammene har blitt de hvor Frp-politikerne gråter eller blir konfrontert med det de sa for en måned siden. Hvem kunne trodd det for et halvt år siden?

linje

Publisert: 21.03.2001

Ikke før har Fridtjof Frank Gundersen og Dag Danielsen fått kjøpe det avdøde Det Liberale Folkeparti (DLF) før liberalistiske eks-Frpere, som gikk ut av Frp under landsmøtet i 1994, sier at det er de som eier partiet.

Et par ukjente "backbenchere" gikk også ut før det hvide Sørlands Vidar Kleppe gikk ut for å danne egen liste. Rasisten Kleppe beskyldte rasisten Hagen for "etnisk utrenskning" og sa at Hagen var blitt en "en mann det norske folk ikke fortjener".

Likevel har jeg i det siste møtt enkelte som ikke gleder seg over splittelsene og den dalende oppslutningen om Fremskrittspartiet - fordi den ikke kommer på grunn av partiets rasisme, men på grunn av sex-overgrep og "organisasjonskultur".

Nå er det grunn til å peke på at at Frp gikk ned på målinger gjort like etter nazistenes drap på Benjamin Hermansen på Holmlia i januar. Av analytikerne ble nedgangen tolket som et resultat av "nominasjonsbråket" i partiet. Men bråket hadde pågått i månedsvis uten slike utslag på målingene. At Frp gikk ned mens SV gikk opp er mer et resultat av at folk oppfatter SV som et antirasistisk parti i motsetning til Frp.

Men det er ikke rasisme som nå splitter Frp. Partiet og dets avskallinger ville ikke vært noenting uten rasisme.

Le Pen

Hagen vil fortsatt spre rasistiske løgner - hvis han tjener på det. Det var Hagen som etterlignet den franske nazi-lederen Le Pen da han åpnet valgkampen for to år siden med å gi innvandrere skylda for hovedstadens boligkrise.

Men det er bra om det motbydelige rasistiske partiet splittes. Uansett hva grunnen måtte være, svekker det dem.

Kommentatorer som kritiserer Hagens eksklusjoner for å bryte med "demokratisk organisasjonskultur" ser bort fra at dette er et parti som som vil avskaffe selve grunnlaget for fagbevegelsen, kollektive avtaler. Et parti som er gjennomsyra av rasisme og annet reaksjonært tankegods. Hvor mye demokrati og kultur kan du egentlig forvente fra den kanten?

Også andre ytterliggående rasistpartier i Europa har blitt splittet de siste åra. Le Pens Front National ble etter mange års ikke-konfrontasjonslinje møtt med aktiv motstand. Det bidro til intern strid og at partiet ble splittet i to.

Men interne stridigheter har også splittet det danske Fremskridtspartiet og svenske Ny Demokrati. I Danmark klarte en fraksjon å gjenreise seg med stor oppslutning som Dansk Folkeparti, mens det svenske forsvant.

Om Frp nå ikke splittes på rasisme har motstanden mot Frp-rasismen bidratt til polarisering i partiet. Det har gjort de hardeste rasistene enda hardere, noe som har skremt Hagen & Co som drømmer om regjering.

Det er for tidlig å si om utbryterne klarer å lage et nytt landsomfattende hardere rasistparti. Navnet Det Liberale Folkeparti er i så fall ikke noe hinder, også Russlands fascist-leder Sjirinovski kalte sitt parti liberalt.

At den fremste sprederen av rasisme i Norge splittes, styrker mulighetene for å bekjempe rasismen.

Det er grunn til å smile - og å knytte neven mot all rasisme.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.