IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Øyenvitneberetninger:

Ofre for USAs blodtørst

linje

Publisert: 01.12.2001

<@mt>"VI SKAL prøve å drepe så mange fra Taliban som mulig." Dette er de kalde ordene til USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz. Uttrykkene for blodbadet USA oppmuntrer til i Afghanistan blir stadig klarere.

Omkring Kabuls fall prøvde Bush, Blair og deres talsmenn å gi inntrykk av at krigen i Afghanistan var så godt som over.

Sannheten var at myrderiene bare såvidt hadde begynt, og USA brydde seg ikke mye om hvorvidt de som ble drept var talibanere eller ikke.

USAs forsvarsdepartement innrømmer at amerikanerne nå har sluppet mer enn 10 000 bomber i Afghanistan.

Den tyngste bombingen kom da USA bombarderte Kandahar sør i Afghanistan siste helg i november. Denne bombinga var mye tyngre enn den over byer som Kabul og Mazar-e-Sharif.

Men et glimt av terroren som USAs bomber brakte i området rundt Kandahar har vi fått gjennom journalisten Robert Fisk, som skriver for avisa The Independent. Fisk, den eneste vestlige journalisten i Kandahar-provinsen på det tidspunktet, rapporterte utsagn fra en flyktning: "Amerikanerne ødela nettopp hjemmene våre", skrek han. "Jeg så huset mitt forsvinne. Det var et stort fly som spyttet røyk og dekket jorda med ild."

"For en mann som ikke kunne lese og aldri hadde vært utenfor Kandahar-provinsen, var dette en tilstrekkelig gruvekkende beskrivelse av de amerikanske ëbumblebeeí-flyene som tilintetgjør militsmenn og sivile med samme hardhet. Og ned gata kom det hundrer av andre flyktninger - gamle kvinner med mørke ansikter, babyer båret i armene av unge kvinner i burka, og gutter med tårer i ansiktet - alle fortalte samme historie. Slik er det å være på den tapende siden i det amerikansk-afghanske blodbadet. Overalt den samme historien om desperasjon og terror," skriver Fisk.

Skoler som målskive

"HVIS AMERIKANERNE kan se en tanks fra lufta, hvorfor klarer de da ikke å lese skiltet vårt?" Dette desperate spørsmålet ble stilt av Maulavi Mohamed Mohamed, en religiøs leder i landsbyen Gluco nær Khyberpasset som fører til Pakistan.

Landsbyboerne hadde malt et skilt med tre meter høye bokstaver på engelsk, og satt det på taket av den lokale skolen.

Der sto ganske enkelt: "Dette er en skole".

Landsbyen er under kontroll av anti-Taliban-styrker. Likevel bombet amerikanske krigsfly denne skolen tre ganger på to dager, og drepte minst elleve mennesker.

Journalist Philip Smucker fra Daily Telegraph rapporterte: "Landsbyboere beskrev i detalj hvordan bombeflyene sirklet omkring i mange minutter før hvert angrep. En landsbyleder sa at sju beboere, de fleste av dem kvinner og barn, ble drept i bombingen den ene dagen. Det var klart fra de store kraterne i landskapet langs fjellpasset, at bomberne hadde siktet på mennesker som gikk langs stien."

Brennstoff til Vestens angrep

NYLIG rapporterte korrespondent Ellen Nickmeyer fra den nordlige byen Kunduz, om scener som fulgte Nord-Alliansens overtakelse: "Opposisjonsstyrkene som har tatt Kunduz fra Taliban etter to ukers beleiring, utførte blodige represalier." Hun beskrev hvordan "100 Taliban-soldater har blitt drept", og rapporterte også at andre fanger "hadde blitt tatt bort med armene bundet" til en uviss skjebne.

Røde Kors rapporterte at opptil 600 lik var blitt funnet i gatene i Mazar-e-Sharif i kjølvannet av "frigjøringen" av denne byen. Det ble ikke sagt hvordan disse menneskene hadde møtt sin død.

Men det er ikke usannsynlig at de er ofre for summariske henrettelser i kjølvannet av byens fall. Det er kjent at hundrevis av taliban-fanger ble drept i en skole i Mazar da den ble blåst i lufta av amerikanske krigsfly.

Og det er ingen tvil om den rollen som USA og Storbritannia spilte i den blodige massakren på hundrer av Taliban-fanger i et fort nær Mazar-e-Sharif noen dager seinere.

Flere hundre Taliban-soldater som hadde overgitt seg, ble tatt av styrkene til Nord-Alliansens krigsherre general Dostum. Fangene så ut til å ha prøvd å gjøre en form for opprør.

Journalist Luke Harding var i Mazar og beskrev det som skjedde for The Guardian.

Han sa: "Slåssingen ser ut til å ha begynt da vaktene begynte å binde fangene. De hadde lykkes i å sikre 250 av 450 fanger. De resterende, som mistenkte at de var i ferd med å bli henrettet, gjorde så opprør. Svaret var brutalt."

Amerikanske og britiske bakkestyrker i Mazar ga ordrer til soldatene fra Nordalliansen under slaktingen av fangene. Luke Harding rapporterer fra byen at "åtte britiske soldater koordinerte operasjonen for å utradere Taliban-fangene".

En tysk TV-stasjon kringkastet bilder av en amerikansk soldat som kalte luftstyrker inn på fortet. Bombene og rakettene kom straks på plass fra bl.a. amerikanske Black Hawk-helikoptre.

"Oppdraget til amerikanerne og Nordalliansen er å drepe hver eneste", rapporterte øyenvitne Alex Perry, journalist for Time Magazine.

USA bombet til og med styrker som de har støttet, de har drept minst åtte soldater fra Nordalliansen og såret fem av sine egne amerikanske soldater. De har satt sin militære makt inn bak en gjeng av krigsherrer i Afghanistans borgerkrig.

Fra nærheten av Kabul rapporterte Rory McCarthy: "Det kan bare bli ytterligere blodbad av de amerikanske bombene, av nedslaktingen som de allierte står for, og fra kaoset som er sluppet løs ettersom lokale krigsherrer griper muligheten til å plyndre".

"Noen av likene som lå i gatene hadde stortærne bundet sammen slik at de ikke kunne løpe. De hadde blitt henrettet. Over alt blant beina til soldatene (fra Nordalliansen) lå talibanere som de hadde massakrert," sa journalist Justin Huggler fra Independent i Kunduz.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.