IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Putins krig vil gi mer terror

Russlands terrorvelde i Tsjetsjenia

MER ENN 100 mennesker ble drept av gassen som Russlands president Vladimir Putin beordret pumpet inn i teatret i Moskva under gisselaksjonen nylig. Brutaliteten ved slutten av beleiringa ga et glimt av de brutale metodene som den russiske staten bruker i Tsjetsjenia - metoder som skapte gisseldramaet.

linje

Publisert: 07.11.2002

Putin beskriver tsjetsjenerne som fanatiske terrorister. I virkeligheten er de mennesker som har vært vitne til skrekken ved to blodige kriger som Russlands ledere har utkjempet mot den lille republikken Tsjetsjenia de siste åtte åra.

Nesten all industri er ødelagt i Tsjetsjenia, og to tredjedeler av befolkninga har mistet sine hjem som resultat av Russlands kolonikrig. Det tsjetsjenske folket har lidd under den mest brutale vold, ettersom de russiske herskerne har slåss for å nekte dem retten til å styre sitt eget land.

Vladimir Putin kom til makta i Russland ved nådeløst å føre krig mot Tsjetsjenia.

Russiske soldater har slaktet ned titusener av sivile siden de invaderte republikken, for andre gang på et tiår, i oktober 1999.

Det russiske militæret har brukt bomber som suger ut folks lunger, nervegass, og andre blodige metoder for å terrorisere den tsjetsjenske befolkningen.

Ruiner

Russiske bomber har redusert Tsjetsjenias hovedstad, Groznyj, til ruiner. Sykehus, skoler og hjem er jevnet med jorda over hele Tsjetsjenia. Russiske soldater har utradert hele landsbyer.

Tusener av mennesker i Tsjetsjenia er fremdeles tvunget til å leve under primitive forhold uten mat, varme, lys eller medisiner. Og tusener av tsjetsjenere lever fremdeles sine liv i midlertidige flyktningeleire.

For to år siden erklærte president Putin at han hadde vunnet krigen i Tsjetsjenia. Men 85 000 russiske soldater okkuperer fremdeles republikken, og fortsetter å bombe menneskers hjem, ødelegge landsbyer og forfølge sivile.

Putin trappet opp sin offensiv i Tsjetsjenia etter 11. september. George Bush og Tony Blair ga Putin grønt lys for å fortsette sin blodige kampanje, til gjengjeld for Russlands støtte til "krigen mot terror".

Organisasjonen Human Rights Watch sier at russerne har økt volden i Tsjetsjenia i løpet av det siste året.

"Sivile står overfor en daglig trussel om å bli tilfeldig fengslet, torturert, eller bare å 'forsvinne'," sier Elizabeth Andersen fra organisasjonen.

12. og 13. november kommer Putin til Norge. Han bør bli møtt av protester mot hans terrorkrig i Tsjetsjenia.

200 års kolonistyre

TSJETSJENIA ligger i fjellkjeden Kaukasus, som strekker seg fra Svartehavet til Kaspihavet. Dette har bestandig vårt et strategisk viktig område for Russlands herskere. Det ligger nær de enorme olje- og gassreservene I Kaspihav-området. Putins krig er de siste grusomhetene som Russland har påtvunget Tsjetsjenia gjennom mer enn 200 år med undertrykking.

Tsjetsjenia ble erobret av Tsar-Russland, som på 1700- og 1800-tallet behandlet landet med samme brutalitet som den britiske herskerklassen påtvang sine kolonier i India og Afrika.

Denne undertrykkinga fortsatte gjennom 1900-tallet. Den eneste korte perioden med frihet fra undertrykkelse kom i kjølvannet av den russiske revolusjonen i 1917.

Tsjetsjenia og andre stater i Kaukasus vant dengang noen grad av uavhengighet. Dette ble knust da Stalin kom til makta og satte revolusjonens vinninger i revers. Stalin brukte brutale metoder for å få folk til å underkaste seg, i den hensikt å konsolidere sitt styre og bygge opp Russland som en verdensmakt.

Etnisk rensing

I 1944 fordrev Stalin hele den tsjetsjenske befolkninga på 500 000 mennesker. De ble flyttet med tvang tusener av kilometer til de kalde steppene i Kasakhstan. Mer enn en tredjedel av disse menneskene omkom under "reisen".

Stalin satte igang en kampanje for å fjerne den tsjetsjenske kulturen – blant annet ved å brenne bøker, og å rive opp gravmonumenter for å bruke dem til å brolegge gater.

Stalins etterfølger, Krustsjov, lot tsjetsjenerne vende tilbake til hjemlandet i 1957. Men offentlig diskusjon om deportasjonene var forbudt helt til 1989.

Da Sovjetunionen kollapset tidlig på 1990-tallet, brøt Tsjetsjenia ut av Russland og erklærte uavhengighet.

Mot slutten av 1994 invaderte Russland Tsjetsjenia. Rundt 80 000 mennesker – det store flertallet sivile – ble slaktet ned i denne krigen. Det tsjetsjenske folket slo tilbake ved å bruke geriljakrigstaktikk, og tvang Russland til å trekke seg tilbake i 1997. Men i 1999 satte president Putin i gang nok en brutal invasjon. Tjetsjenerne fortsetter å kjempe imot den dag i dag.

Islamske ideer har vunnet bredere støtte som svar på russisk aggresjon og til det sammenbruddet i samfunnet som denne fører til. Putins krig mot det tsjetsjenske folket skaper vold, fattigdom og kaos som driver mennesker til å slå tilbake, og vil skape flere situasjoner som gisselkrisa i Moskva.

Men Putin nekter å trekke seg tilbake fra Tsjetsjenia, eller å tillate det tsjetsjenske folket å styre og kontrollere sitt eget hjemland.

Putin var til og med villig til å kvele og forgifte russiske sivile, heller enn å gjøre noen innrømmelser overhodet overfor tsjetsjenernes krav om selvbestemmelse.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Internasjonale sosialister er aktive i Rødt

... [mer]

05.01.2022

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.