IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Strømprisene

Utbyttefest for dem, inkasso for oss

FREMDELES sliter mange med høye strømregninger. Mens kraftselskapene opplever rekordprofitter, får tusenvis inkassokrav fordi de ikke har betalt strømregninga for første kvartal.

linje

Publisert: 08.05.2003

De store økningene i strømprisene er en konsekvens av at politikerne har liberalisert kraftmarkedet. De sa at vi ville tjene på det, men de som har tjent på det er kraftselskapene.

Ifølge NTB ble utbyttet i enkelte selskaper åttedoblet ifjor. Fylker, kommuner og private eiere håver inn millioner på økte strømpriser.

- Vi kan jo ikke legge skjul på at overskuddet skyldes de "gode" prisene på strøm, sier informasjonssjef i Tafjord Kraft, Johan Kåre Tenfjord til Dagbladet.

Det er ventet at flere selskaper vil legge fram resultater med store overskudd utover våren. Selskapene har ikke gjort noe annet enn å øke prisen for å tjene mer penger.

Meningsmålinger har vist at et klart flertall mener at det offentlige bør kontrollere produksjon og omsetning av kraft. Men Høyrebyrådet og Frp i Oslo vil uansett selge kommunens aksjer i Hafslund, selv om selskapet tjener stort. Begrunnelsen er reint ideologisk: De vil at alt skal privatiseres, selv om kommunen faktisk taper penger på dette.

"Et gedigent ran av fellesskapets eiendom," sier redaktør av KraftNytt.no, Kjell Rønningsbakk, om planene om å selge Hafslund til det finske energiselskapet Fortum.

"Det private initiativ skaper verdiene," hevder markedsliberalistene. Men det er innbyggerne i landets kommuner som gjennom generasjoner har bidratt til å bygge opp selskaper som Hafslund. Nå vil politikerne selge ut verdiene på samme måte som de har gjort med de tilsvarende selskapene Telenor og Statoil.

Mens kraftselskapene tjener stort har titusener av mennesker problemer med å betale strømregningene.

I Oslo får 17 000 husstander inkassokrav fordi de ikke har betalt strømregningene for første kvartal i år. Det er 3000 flere enn i samme periode ifjor, ifølge Aftenposten. I følge Hafslund har også kunder med relativt små regninger betalingsproblemer.

Inkassokravene kommer på toppen av at flere tusen har fått delt opp strømregninga og fått betalingsutsettelse for i det hele tatt ha mulighet til å betale.

Antall pensjonister i Oslo som fikk sosialhjelp for å betale strømregningen i januar og februar økte med 60 prosent i forhold til i fjor.

Inkassobyråene regner med en sterk økning i antall inkassosaker i år.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.