IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

"Veikart" sikrer okkupasjon

Israel ut av Palestina!

YASSER ARAFAT har utnevnt Mahmoud Abbas som statsminister, og kravene Abbas stilte for å ville bygge opp nasjonalforsamlingen er akseptert. Dette fjernet Bush sin siste unnskyldning for ikke å offentliggjøre sitt "veikart" for fredsprosessen i Midtøsten.

linje

Publisert: 08.05.2003

Noen sionister vil uunngåelig si at avtalen gir palestinerne "for mye". Men dette er ikke en prosess som er laget for å sørge for at palestinerne får den rettferdigheten de så lenge har slåss for.

Israel sørget for et sterkt bevis for dette 20. april, da de begikk sitt største overgrep i Gaza siden Intifadaen begynte i september 2000. De drepte fem - deriblant en 15 år gammel gutt - og såret mer enn 40 mennesker i prosessen.

I mellomtida har to internasjonale fredsaktivister blitt myrdet med overlegg av den israelske hæren, og en tredje ble skutt i hodet og svever mellom liv og død.

Som alltid var Israels påskudd å "bekjempe terrorisme", men timingen var skapt for å undergrave Arafats forsøk på å megle mellom folkelig motstand mot den israelske okkupasjonen, og ønsket til et lag av palestinernes politiske lederskap, for å nå fram til en ydmykende avtale.

Abbas, også kjent som Abu Mazen, er den ledende talsmannen for det sistnevnte synspunktet, og som sådan ble han innsatt på en opprørende måte.

Presset som Arafat hadde på seg, innbefattet EU-talsmannen Miguel Angel Moratinos, som dikterte at Abbas var den eneste kandidaten EU ville godta som statsminister, og dårlig skjulte trusler om at det "internasjonale samfunn" ville tillate Sharon å utvise eller myrde Arafat hvis han nektet å samarbeide.

Legaliserer okkupasjonen

Israel har presentert det mye oppskrytte "veikartet" som et stort offer for sin egen del. Sharon har kommet med over hundre innvendinger.

I virkeligheten er det egnet til å legalisere mange av de 100 militariserte sionistiske bosettingene som deler Vestbredden og som systematisk nekter palestinerne land og vannforsyninger.

Løftet om en palestinsk stat innen tre år har som premiss staten Israels "rett" til mesteparten av landet som er okkupert siden 1948, og at tre millioner palestinske flyktninger oppgir sin rett til å vende tilbake til sitt land.

Herav den symbolske viktigheten ved utnevnelsen av Mohammed Dahlan - Abbas allierte - som minister for indre sikkerhet.

Stormaktene tegner på nytt opp kart slik de tidligere har delt opp verden seg i mellom uten, å ta hensyn til de som bor i de aktuelle områdene.

De avtalene som er inngått mellom Israel og det - stadig mer svekkede - palestinske lederskapet har ikke gitt palestinerne fred, frihet eller selvstyre.

De såkalte selvstyrte områdene ligner mer på Sør-Afrikas bantustans under apartheid-regimet. "Veikartet" forandrer ikke på dette. Det sier bare at Israel skal trekke seg ut av de områdene de har okkupert etter 28. september 2000, da den nye Intifadaen begynte. Israel har drept minst 2000 palestinere siden dette, og levevilkårene i de palestinske områdene er dramatisk forverret.

Staten Israel ble grunnlagt i 1948 ved etnisk rensing av 750 000 palestinere. Siden har Israel tatt flere og flere palestinske områder.

USA=problem

Kommentatorer fra høyre til venstre snakker om at det eneste som kan skape fred i Midtøsten er at USA blander seg inn. Men USA er en del av problemet i Midtøsten.

Da Israel trappet opp terroren mot palestinerne i mars-april i fjor sa Bush at Ariel Sharon var "en fredens mann".

Israelske styrker væpnet med de mest avanserte USA-leverte tanks, helikoptre, krigsfly og andre våpen dreper barn bevæpnet med steiner. Det er USA som er hovedsponsoren for terrorstaten Israel, det er Washington som har skapt monsteret Ariel Sharon.

USA ser Israel som ei vaktbikkje for sine interesser i den oljerike regionen. Israel er en krigsmaskin på vakt mot muligheten for at for at folk gjør opprør mot de korrupte arabiske lederne og truer USAs kontroll over olja.

USA ville like å ha Mahmoud Abbas som en spydspiss i undertrykkelsen av den palestinske motstanden - som kommer til å fortsette.

De palestinske selvstyremyndighetene har etter Osloprosessen fungert kun som hjelpemenn for Israel. Denne forsterkningen av det israelske herredømmet skapte kilden til sinnet som inspirerte Intifadaen, og den internasjonale støtten til palestinernes kamp har aldri vært større.

"Israel skal bli vaktbikkja. Hvis de vestlige maktene av en eller annen grunn skulle foretrekke å lukke øynene, skal man kunne stole på at Israel skal straffe en eller flere nabostater som måtte være uhøflige mot Vesten"
Den israelske avisa Ha´aretz, 1951


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.