IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Nina Simone 1933-2003

Sang for rettferdighet

"NOBODY is perfect, because nobody is free", sang soul- og jazzsangerinnen, komponisten og pianisten Nina Simone. Hun døde 21. april, 70 år gammel, i Sør Frankrike.

linje

Publisert: 08.05.2003

Nina Simone har en førti år lang karriere bak seg. Hun var en av de største musikere i det tjuende århundre. Hun sang på nattklubber, holdt konserter og ga ut egne plater.

En av hennes best kjente låter var "My baby just care for me" (mye på grunn av en reklame for parfyme). Men hun var også kjent for å være borgerettsaktivist og samfunnskritisk.

Hun ble født i North-Carolina i en fattig familie. Moras ønske var at hun skulle bli den første svarte berømte pianisten. På 1960-tallet ble hun involvert i borgerrettighetsbevegelsen i USA. Inspirert av Martin Luther King, men mest av Malcolm X: "Jeg var aldri pasifist. Jeg bare fulgte Martin Luther King fordi han var den som var populær. Men mine sympatier var med Malcolm X."

Hun støtta alltid de mest militante i kampen mot rasisme. Under Vietnamkrigen nekta hun å betale skatt til den amerikanske staten. Og hennes politiske engasjement gjennomsyret sangene hennes. I "Backlash blues" fra 1967 synger hun: "You raise my taxes and freeze my wages, and send my son to Vietnam. You give me second class houses, and second class schools..."

Nina ble ofte beskrevet som "vanskelig", fordi hun alltid stod på på sine krav som kvinne og svart artist. Og helt til det siste laget hun sanger om sosial rettferdighet, personlig og sosial frihet.

Hun var likevel optimistisk og så fram til et annet og mere rettferdig samfunn. I "Backlash blues" avslutter hun: "Mr.Backlash, Mr. Backlash, what do you think i have to lose? I`m gonna leave you with the backlash blues. You`re the one who`ll have the blues, not me. Just wait and see!"

Randi Færevik


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.